Britanski premijer smijenio ministricu unutrašnjih poslova nakon izjava o propalestinskim protestima

Britanski premijer Rishi Sunak smijenio je ministricu unutrašnjih poslova Suellu Braverman zbog rekonstrukcije kabineta, objavio je u ponedjeljak BBC.

To je uslijedilo nakon zamjerki na račun njenih kontroverznih komentara o propalestinskim protestima i njenog članka u novinama “The Times” koji je naišao na velike kritike.

Braverman je izazvala veliki gnjev javnosti nakon što je propalestinske proteste u Velikoj Britaniji nazvala “marševima mržnje”.

Kasnije je napisala članak za “The Times”, tvrdeći: “Ne vjerujem da su ovi marševi samo vapaj za pomoć Gazi.”

Oni prikazuju primat određenih grupa, posebno islamista, a nešto slično smo navikli gledati u Sjevernoj Irskoj”, napisala je.

Kasnije je Downing Street potvrdio da Braverman nije izvršila tražene izmjene u njenom članku.

Optužena je da je ohrabrila ekstremno desničarske grupe koje su se sukobile s policijom u subotu tokom ceremonije obilježavanja Dana primirja.

Sunak je navodno bio pod sve većim pritiskom da smijeni Braverman. Paul Scully, ministar za London, rekao da ministrica unutrašnjih poslova svojim komentarima podstiče “mržnju i podjele”.

Braverman je u nedjelju izjavila da se propalestinski protesti u toj zemlji “ne mogu nastaviti”, tvrdeći da su ulice Londona “zagađene mržnjom, nasiljem i antisemitizmom”.

Desetine hiljada ljudi okupilo se u nedjelju u Londonu u znak podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze koji je od 7. oktobra pod izraelskim napadima.

Bio je to peti masovni protest građana britanske prijestolnice, uprkos tome što su premijer Rishi Sunak i ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman kritikovali marš.

Demonstranti, koji su učestvovali u protestu solidarnosti s Palestinom na poziv mnogih nevladinih organizacija u Velikoj Britaniji, pozvali su Izrael da prekine napade na Gazu, ukine blokadu, proglasi trenutni prekid vatre i dozvoli puni ulazak humanitarne pomoći u palestinsku enklavu.

Građani, koji su reagovali i na izjave ministrice Braverman o “maršu mržnje”, nosili su transparente sa pozivom na njenu smjenu.