Erdogan: “Netanyahu više nije netko s kim se može razgovarati, nijedna druga država se ne ponaša tako neljudski”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u subotu da prekida svaki kontakt s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom zbog izraelskih napada na pojas Gaze.

Netanyahu više nije netko s kim možemo razgovarati. Prekrižili smo ga”, rekao je Erdogan, prenose turski mediji.

Turski predsjednik koji se s Benjaminom Netanyahuom prvi put sastao u septembru u New Yorku, izjavio je 25. oktobra da otkazuje sve planove za put u Izrael, rekavši da ga je izraelski premijer “iskoristio”.

Nećete naći nijednu drugu državu čija bi se vojska ponašala tako neljudski”, istaknuo je govoreći o izraelskom odgovoru na krvavi napad Hamasa 7. oktobra u kojemu je na izraelskoj strani poginulo 1.400 ljudi, većinom civila.

Ministarstvo zdravstva Palestine saopćilo je u subotu da je 9.488 ljudi, među kojima 3.900 djece poginulo u pojasu Gaze od početka rata s Izraelom koji neprekidno bombardira to područje.

Nakon Erdoganove oštre izjave, Izrael je 29. oktobra objavio da povlači svoje diplomate iz Turske. No još je 19. oktobra pozvao svoje diplomate da privremeno napuste zemlju “iz sigurnosnih razloga”.

Erdogan je u subotu kazao da Turska ne prekida diplomatske veze s Izraelom.

Potpuni prekid veza nije moguć, napose u međunarodnoj diplomaciji”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je ravnatelj turske obavještajne službe (MIT) Ibrahim Kalin vodio napore Turske kako bi se rat zaustavio uz pomoć posredovanja.

Ibrahim Kalin razgovara s izraelskom stranom. Naravno, razgovara i s Palestinom i s Hamasom”, rekao je Erdogan.

No po njegovim riječima, Netanyahu je glavni krivac za sukobe i “izgubio je potporu svojih građana”.

Trebao bi se povući i prekinuti ovu situaciju”, kazao je Erdogan.