Foto/ Odata počast ubijenim Sarajlijama na Kazanima

Delegacija Kantona Sarajevo koju su činili premijer KS Nihad Uk, dopredsjedavajući Skupštine KS Vibor Handžić, te zastupnici u Skupštini KS Milomirka Melank, Kristina Petrović i Samir Avdić odala je danas počast stradalim civilima na lokalitetu Kazana, smještenim na obroncima Trebevića iznad Sarajeva.

Tokom 1992. i 1993. godine vojnici koji su odbijali stavit se pod komandu Generalštaba Armije RBiH, dovodili su i ubijali civile koji su potom bacani u jamu.

Za ovaj ratni zločin 1996. godine na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 bivših vojnika Armije RBiH.

Na inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, prije dvije godine otkriveno je spomen obilježje s imenima 17 ubijenih građana Sarajeva.

Ubijeni su na krajnje svirep način isključivo zbog vjerske i nacionalne pripadnosti. Ponosan sam što sam bio dio saziva Gradskog vijeća u čijem mandatu je podignuto spomen obilježje i što obilježavamo stradanja nevinih žrtava rata. Što se tiče teksta na spomen obilježju, on će za mene uvijek biti sporan“, rekao je premijer Uk.

Osim delegacije Kantona, obilježavanju su prisustvovali i predstavnici drugih nivoa vlasti, te udruženja.