Foto/ Zima stigla i na Jahorinu, snijeg zabijelio i olimpijsku ljepoticu

Snijeg je ponovo zabijelio zabijelilo olimpijsku ljepoticu u Bosni i Hercegovini.

Na Jahorini je palo oko pet centimetara snijega.

Na Jahorini prava zimska idila. Trenutno pada jak snijeg, do sada je palo više od 5 cm. Temperatura od -0,5 u polazu i do – 2 na vrhu. Vidimo se ubrzo na stazama”, naveli su iz Olimpijskog centra Jahorina.

Podsjetimo, i na Vlašiću je zabilježen snijeg, iako kalendarska zima počinje tek za 15 dana.

Ovaj prizor je posebno oduševio ljubitelje snijega, što znači da sezona skijanja i sankanja uskoro može da počne.

Sutra se u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

U ostatku zemlje pretežno sunčano. U centralnim i istočnim područjima Bosne je povremeno moguć slab snijeg ili susnježica.

Nedim Sladić otkrio kakav nas vikend čeka i da li možemo očekivati snijeg

Ugledni mladi bh. meteorolog Nedim Sladić oglasio se na svom zvaničnom Facebook profilu i najavio vremenske prilike tokom vikenda pred nama.

Kako smo i najavili već prije nekoliko dana sutra ćemo dočekati i prvi minus ove sezone.

Sladić je odgonetnuo i da li ćemo konačno, s velikim zakašnjenjem u odnosu na prethodne godine, dočekati prve pahulje u gradovima.

Hladna fronta koja se sa sjeverozapada Europe spušta prema jugoistoku kontinenta od poslijepodneva prema kraju dana donosi kišu, a uz curenje hladnog zraka uslijedit će i pad temperature zraka u našoj zemlji.

S obzirom na to da se razmjerno brzo premješta u sjeverozapadnoj visinskoj struji, procjene su da će padavine do ponoći u većini zemlje prestati, s obzirom na to da u pozadini jača ogranak anticiklone sa zapada i zračni pritisak raste.

Glavnina padavina je do prvog dijela večeri. Snijeg u zraku možda miriše, ali će ga vidjeti područja prolazno tek iznad 900 metara nadmorske visine. Ipak, akumulacije neće biti velike”, naveo je Sladić.

Potom je dodao:

Zapuhat će sjeverac u Bosni, povremeno umjerene jačine, u Hercegovini umjerena do jaka bura. Osim toga, ovo zahlađenje je prolaznog vijeka, ojužit će ponovo od ponedjeljka. U nedostatku konzistentnog signala na prognoznim modelima, telekonekcije pružaju malo bolji uvid.

Trenutna faza pozitivnog Indijskog dipola i ENSO cirkulacija koreliraju sa nastavkom aktivnog Atlantika nakon prolaznog izdizanja grebena (režim ATR). Drugim riječima, najizglednije je da i dalje prolazimo bez neke bitnije zime”.