Islamska zajednica o navodima iz RS-a: “Podmetanja o navodnim ‘terorističkim ćelijama’ su zlonamjerna i tendenciozna”

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ocijenila je zlonamjernim i tendencioznim podmetanja i insinuacije koje dolaze iz entiteta Republika Srpska.

Radi se o navodima o “terorističkim ćelijama unutar više od stotinu paradžemata širom Bosne i Hercegovine”.

Islamska zajednica u BiH se sistemski bavi pitanjem pojedinaca i skupina koji pokušavaju organizovati vjerski život muslimana izvan njenih okvira.

Većina takvih skupina, kolokvijalno nazivanih ‘paradžemati’, 2016. godine prihvatila je propise i norme Islamske zajednice u BiH i integrisala se u njenu strukturu“, saopćila je Islamska zajednica.

Nekoliko manjih skupina i pojedinaca, kako se dodaje, nisu se odazvali pozivu Islamske zajednice u BiH na integraciju i ostali su djelovati izvan strukture Islamske zajednice, ali ih je isuviše malo da bi činili i jedan jedini džemat.

Kako god, Islamska zajednica nikada nije imala indicije da se radi o bilo kakvim militantnim skupinama, a posebno ne ‘terorističkim organizacijama’ ili ‘vojnim kampovima’.

Pokušaje da se ovo pitanje zloupotrijebi kako bi se iskonstruisala navodna opasnost od ‘radikalnih islamskih/bošnjačkih skupina’ Islamska zajednica smatra zlonamjernim i tendencioznim podmetanjima“, kaže se u saopćenju, javlja MINA.