Još uvijek bezuspješna potraga za odbjeglim pedofilom iz banjalučkog suda: “On može izvršiti teško nasilje ili ubistvo”

Već četvrti dan Ivica Mišković, osuđeni pedofil, u bjekstvu je Sudskoj policiji Republike Srpske.

Iz prostorija Osnovnog suda u Banjalici pobjegao je u utorak nakon izricanja presude po kojoj je osuđen na četiri godine zatvora za višestruko seksualno zlostavljanje devetogodišnjakinje.

Sudska policija za koja za 64-godišnjim Miškovićem traga zajedno sa propadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske bjegunca nije usljela da locira, potvrđeno je za N1.

Banjaluka je Miškoviću dobro poznata jer je u njoj boravio, a jedno vrijeme, tokom 2021. godine se u njoj skrivao od policije.

Osnovni sud u Banjaluci o svemu uglavnom šuti i o načinu bjekstva se ne izjašnjava upućujući na Sudsku policiju Republike Srpske, odakle tvrde da će protiv dvojice policijskih službenika koji su bili zaduženi za Miškovićevo čuvanje osim disciplinskog postupka, biti podnesene i prijave MUP-u i Okružnom javnom tužilaštvu, radi utvrđivanja njihove krivične odgovornosti.

Postoje da kažem dokazi koji ukazuju zaista da je ljudski faktor uticao na to bjekstvo, a to je propust naših radnika koji će u skladu sa pravilnikom i odgovarati ukoliko im se dokaže kroz fisciplinski postupak. Ono što je preliminarno je da su oni automatski suspendovani”, rekao je direktor Sudske policije Republike Srpske Željko Dragojević.

Inače, radi se o službenicima koji su u Sudskoj policiji angažovani od njenog postanka 2003. godine. Na ulicama Banjaluke ništa ne ukazuje na ogroman propust pravosudnih institucija i ne bilježi se pojačano prisustvo policije zbog odbjeglog pedofila pred kojim je suočavanje sa novim krivičnim djelom, ukoliko ga i kada policija uhvati.

Imajući u vidu da je prilikom bjekstva, odnosno da je prije toga bio lišen slobode na osnovu zakona i da je prilikom bjekstva napao policijsku službenicu odnosno da je upotrebom sile onemogućio lice da ga zaustavi njemu prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, shodno krivičnom djelu bjekstva lica koje je lišeno slobode”, rekao je advokat Aleksandar Jokić.

Višestrukom povratniku u krivična djela pedofilije sada je najvažnije da pobjegne policiji, kaže psiholog Aleksandar Milić. Tvrdi, u toj fazi manje je vjerovatno da će ponoviti krivično djelo za koje je osuđen. Uprkos tome, javnost je opravdano na oprezu.

Tamo gdje on primjeti da je upadljiv, da postoje mogućnosti da ga prijave, on može da izvrši teško nasilje ili ubistvo određene osobe koja je izvor informacija koje njega ugrožavaju”, rekao je Milić.

Ivica Mišković osuđen je za višestruko seksualno zlostavljanje devetogodišnje kćerke svog pastorka. Sve se saznalo nakon što ga je majka djevočice uhvatila na djelu. Tada se saznalo i da je iste godine 2021. bio osumnjičen za silovanje 12-godišnjaka u Kanju odakle je porijeklom.

Klupko je počelo se da odmotava pa su se ubrzo pojavile informacije da je 90-ih u Njemačkoj bio pod optužbama za krvne i seksualne delikte, ali i da je u Banjaluci podvodio maloljetne Rome.