Kabiri se oglasio o prijetnjama gradonačelnici Karić, na njenu stranu stao Ramo Isak

Predsjednik Abraham grupe i izvršni direktor Aluminija Amir Gross Kabiri ponovo se oglasio na platformi X.com nakon tužbe koju je protiv njega podigla gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Naime, sada se oglasio na društvenim mrežama i naveo kako gradonačelnica Sarajeva koristi politički utjecaj kako bi ga, kako on kaže, ušutkala.

Korištenje državnih institucija za ušutkavanje legitimne kritike je odlika diktature, a BiH je demokratija. U pokušaju da me spriječi u iznošenju mišljenja, Benjamina Karić koristi svoju političku poziciju da me zatvori. Neće uspjeti”, napisao je Kabiri.

Podsjetimo, Karić se prije nekoliko dana oglasila na društvenim mrežama gdje je navela da je podnijela krivičnu prijavu protiv Kabrija Federalnoj upravi policije.

Ramo Isak osudio prijetnje upućene Benjamini Karić: “FUP aktivno radi na predmetu”

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak osudio je prijetnje koje je gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić uputio Amir Gross Kabiri, predsjednik M. T. Abraham Group i potpredsjednik Zrinjskog.

Policijski službenici Federalne uprave policije aktivno rade na predmetu koji se odnosi na prijetnje koje je Amir Gross Kabiri uputio gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić. Uvjeren sam kako će policijski službenici Federalne uprave policije profesionalno, odgovorno i u brzom vremenskom periodu poduzeti radnje iz svoje nadležnosti, a sve kako bi se spriječilo nedopustivo zlostavljanje i uvrede kojim je izložena gradonačelnica glavnog grada Bosne i Hercegovine”, naveo je Isak.

Potom je dodao:

Bosna i Hercegovina i njen glavni grad – posebno uzimajući u obzir historijski kontekst – nikada neće biti na krivoj strani historije, a stranim državljanima poput Amira Gross Kabirija treba biti dobro poznato kako su u našoj zemlji samo gosti i kako se moraju ponašati u skladu sa bosanskohercegovačkim zakonima. Gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić pružam punu podršku u jasnom izražavanju svojih stavova, ljudskosti, ali i hrabrosti koju je pokazala”, navodi se u reakciji ministra Isaka.

Benjamina Karić: “Slao mi je fotografije ubijene djece”

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić Londrc, kako smo i gore naveli, obavijestila je javnost da je podnijela prijavu Federalnoj upravi policije (FUP) protiv protiv predsjednika Abraham grupe, izvršnog direktora Aluminija, potpredsjednika Zrinjskog i izraelskog biznismena Amira Gros Kabirija.

Karić je navela kako je već nekoliko mjeseci žrtva konstantnog uznemiravanja od strane Kabirija.

Sa pozicije gradonačelnice uradila sam sve što je u mojoj moći u borbi protiv svake vrste nasilja, posebno nad ženama, ali postala sam žrtva istog.

Meta ovog čovjeka postala sam onog trenutka kada nisam dozvolila da se za potrebe obilježavanja Dana države Izrael prekrije ploča na Vijećnici te na još nekoliko zahtjeva koje sam smatrala provokativnim, iako sam sve ostalo bila spremna ustupiti“, napisala je Karić.

Istakla je da su “napadi Kabirija postali brutalniji kada je osudila ubijanje civila u Palestini, ali i u Izraelu”.

Od toga dana Amir Gross Kabiri što javno, što tajno- u inbox mojih društvenih mreža šalje fotografije ubijene djece, optužuje me da podržavam Hamas, osuđuje moju osudu ubijanja nedužnih u Gazi.

Svojim objavama motiviše i poziva svoje pristalice da rade isto što i on. Videa i fotografije brutalnih ubistava i zlostavljanja dijeli i šalje meni lično uz poruke koje sam shvatila kao prijetnju po sigurnost ne samo mene lično, već i moje porodice, poručujući mi u njima da će mi ‘historija suditi vrlo brzo’, te da mi se moji stavovi ‘neće oprostiti’, itd.

Nisam imala namjeru reagovati na način na koji sam reagovala, ali nakon sve učestalijih poruka Kabirija osjećala sam se ugroženo, uplašeno, najviše za moje trogodišnje dijete, te sam podnijela prijavu. Pored prijave Federalnoj upravi policije, podnijeću i tužbu za klevetu“, poručila je Karić.