KO SDA: “Raspad ‘Trojke’ je nezaustavljavljiv”

Nakon što je današnja sjednica Skupštine KS prekinuta nakon što su skupštinske klupe napustili zastupnici Naše stranke oglasili su se i iz Kantonalnog odbora SDA.

Podsjetimo, napuštanju sjednice prethodilo je obaranje izvještaja ZOI-a, kojim rukovode kadrovi Naše stranke.

Iz KO SDA poručuju da je nezaustavljiv raspad “Trojke”.

Frankenštajnska koalicija koju su sastavili stranci, a kojom su prethodnih godina stvarani preduslovi za kršenje ustavnog poretka i instaliranje marionetskog režima u FBiH, raspada se nezaustavljivo.

Međustranačke sukobe i podmetačine, Trojka je s nivoa općinskih vijeća donijela i u Skupštinu Kantona Sarajevo, što potvrđuje prekid današnje sjednice.

Jasno je da dio vladajuće strukture odbija služiti privatnim interesima, nauštrb kapitalnih projekata u KS.

Nakon što su akteri famoznog ‘Sarajevskog dogovora’ potrčali za foteljama i privilegijama viših nivoa vlasti, njihove frakcije potpuno su paralizovale dvije sarajevske općine, donijele neustavne zakone i proizvele brojne afere.

Trojka je Skupštinu KS pretvorila u ‘pačju školu’, u kojoj predsjedavajući Skupštine budžetski novac raspoređuje udruženjima bliskim njegovoj stranci.

Takvu koaliciju ne može zakrpiti ni igrokaz u kojem premijer da ostavku, a onda bude mandatar za novi sastav Vlade, u kojoj je on ponovo premijer. Takva vlast i treba da se raspadne, jer predstavlja opasnost za ovdašnji politički sistem i budućnost Bosne i Hercegovine.

Ta vlast, utemeljena na ideologiji populizma, lažnoj pravdi, neprovedenoj depolitizaciji javnih preduzeća i prividnoj brizi za običnog čovjeka, uspješna je samo na društvenim mrežama.

Umjesto građanima, ta vlast dobro je donijela samo predsjednicima tri stranke, koji su zasjeli u dvije državne i jednu entitetsku fotelju“, naveli su iz SDA.