Najavljeno povećanje iznosa stipendija za stipendiste sa područja Kantona Sarajevo u narednoj školskoj godini

U prostorijama Fonda “IKRE” danas je održan sastanak kojem su prisustvovali ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović, te direktor Fonda Smajo Halilović.

Sastanak je upriličen povodom inicijative koju je podnio Kemal Ademović, a koja se tiče povećanja iznosa stipendija za stipendiste Fonda “IKRE”.

Nakon što su u budžetu prethodno obezbjeđena sredstva za stipendiranje II i III ciklusa studija, danas je razgovarano o tome kako poboljšati status studenata u školskoj 2024/2025. godini, i to kroz stimulaciju u povećanju novčanog iznosa koji se dodjeljuje studentima.

Ministar Osmanović istakao je kako je potrebno kontinuirano raditi na podsticanju studenata, jer je obrazovanje jedan od stubova dobre države.

Moram istaći da sam veoma zadovoljan onim što smo dosada realizovali, kada se radi o našim studentima, djeci demobilisanih branitelja, i ovom inicijativom ćemo, nadam se, dodatno stimulisati studente da uče kako bismo ih nagradili za njihov trud.

Zahvalio bih se prvenstveno predsjedavajućem Ademoviću koji se aktivno uključio u rješavanje ove problematike, pokrenuvši inicijativu za povećanje iznosa stipendija za 100%.

Naša izuzetna saradnja za Fondom IKRE nastavlja se i u narednom periodu, a sve u cilju što boljih i kvalitetnijih uslova za naše buduće akademske građane“, kazao je ministar Osmanović.

Predsjedavajući Ademović je ovom prilikom pojasnio kako djelujući zajednički i sa prisutnom empatijom, možemo raditi na unaprijeđenju statusa braniteljske populacije.

Kada smo razgovarali o načinu na koji možemo unaprijediti status studenata, djece naših branitelja, shvatili smo da je samo kontinuirano ulaganje u znanje naša svijetla budućnost.

Povećanjem iznosa stipendija ne samo da ćemo finansijski olakšati troškove studiranja, nego ćemo i podstaći upis studenata u narednoj školskoj godini.

Posebnu empatiju iskazujemo prema djeci naših branitelja, koji su tako mnogo dali našoj domovini, i ovo je samo mali dio onog što mi možemo učiniti za njih i njihovu djecu“, poručio je Ademović.

Direktor Fonda “IKRE” Smajo Halilović zahvalio se svima koji brinu o studentima i koji u konačnici rade za dobrobit obrazovnog sistema ne samo Kantona Sarajevo, nego i čitave Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu pristupit će se realizaciji inicijative, te operativnom dijelu obezbjeđivanja finansijskih sredstava u budžetu za narednu godinu.