Oglasio se Denis Smajlović nakon presude: “Prihvatam presudu ali neka budu proceusirani i ljekari, njihovo krivično djelo je mnogo teže”

Denis Smajlović, otac djevojčice Nadin koju su ljekari na KCUS-u odbili da liječe, danas je u Općinskom sudu Sarajevo proglašen krivim.

Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od dva mjeseca uslovno.

Nakon presude Denis Smajlović se oglasio, kazavši da prihvata presudu ali da budu procesuirani i ljekari koji su doveli do ovoga.

Evo upravo sam osuđen i prihvatam presudu ali tražim da budu procesuirani i ovi koji su doveli do ovoga. A to su pedijatri dr. Edo Hasanbegović i drugi koji su odbili liječenje i izmještanje moje kćerke Nadin i ugrozili joj život. To su mnogo veća krivična djela nego ovo za koje ja osuđen i zato pitam da li postoji pravda za sve ili samo selektivna“, kazao je Smajlović za Sarajevsku seharu.

Zanimljivo je da je Tužilaštvo KS donijelo odluku da neće provoditi istragu protiv ljekara KCUS-a u slučaju djevojčice Nadin, dok je donesena odluka o podizanju optužnice protiv njenog oca…

Ipak, kazna se neće izvršiti ukoliko za godinu dana Smajlović ne počini novo krivično djelo.

Smajlović se našao na optuženičkoj klupi po optužbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo da je ugrozio sigurnost prof. dr. Ede Hasanbegovića, šefa Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Otac djevojčice je, nakon što su mu ljekari u KCUS-u odbili liječiti kćerku te potpisati otpusno pismo, prijetio plinskim pištoljem.

Djevojčicini roditelji Denis i Amina Smajlović tražili su istragu protiv deset ljekara KCUS-a, jer su odbili liječiti njihovu kćerku.

Vrijedi i jako je bitno napomenuti da su Ombudsmeni za ljudska prava u dva navrata utvrdili da je djevojčici Nadin Smajlović uskraćeno osnovno ljudsko pravo na liječenje.

Za to u ovoj državi očigledno niko neće odgovarati, a Nadin će i dalje da se liječi u drugim državama gdje ljekari za razliku od naših dobro znaju ozbiljnost njene bolesti.