Posjetili smo hercegovačku vinariju “Domano” koja je proizvela jedinstveni pjenušac od žilavke sa zlatom

Već neko vrijeme aktivno se govori o čarobnoj vinskoj cesti Hercegovine i sve više se radi na njenoj promociji, ali da li ste znali da pravi dragulj na koji svi možemo biti ponosni dolazi upravo iz naše zemlje?

Naime, vinarija “Domano” smještena u malom mjestu Domanovići nadomak Čapljine sa svega 1.500 stanovnika, napravila je prvi pjenušac od žilavke uopće na tržištu, što do sada niko nije uradio i on je postao zaštitni znak porodične vinarije. Ali, ni to nije sve.

Ova vinarija odlučila se na korak više i isti pjenušac napravila sa 23-karatnim zlatom u ekskluzivnoj i ograničenoj seriji od hiljadu butelja.

Pjenušac se proizvodi klasičnom metodom, kao što se proizvode francuski šampanjci i posjeduje ono što je najbitnije i najtraženije – autohtonost!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarajevska sehara (@seharasarajevska)

Mjesto Domanovići prvi se put spominje početkom XV. stoljeća pod imenom Rečice, a kasnije je ime dobilo po Domanu – rodonačelniku tog područja. Tamošnji stanovnici većinom su se bavili poljoprivredom i vinarstvom, a tako je nastala i sorta dubravska žilavka.

Iako je žilavka najvažnija vinska sorta Hercegovine, u zadnjih tridesetak godina konstantno je gubila značaj i ugled. Žilavka je sorta koja opstaje samo u Hercegovini specifičnoj po često negostoljubivom terenu za vegetaciju. Takav tip terena, pun kamena i krša, s izrazito malo zemlje, tjera biljke da budu žilave i otporne, a kako bi opstale, prisiljene su razviti duboko korijenje do darežljivih slojeva i naleta rijeka ponornica.

Kapacitet Vinarije ”Domano” je nemalih 1,5 miliona litara, a imaju 27 hektara vlastitih vinograda i to ih čini srednjom vinarijom u našoj zemlji.

Od sorti vina u Domanovićima imaju žilavku-bijelu sortu, blatinu – crvenu sortu, trnjak koja je također autohtona sorta, na koje otpada 80 posto uzgoja. Ostatak su merlot, cabernet sovignon, vranac i nešto malo chardoneya.

”Domano” vina najviše se izvoze u Hrvatsku pa onda Njemačku, Austriju, dok se otvara i tržište Srbije kao i Crne Gore. Vinarija ”Domano” uzela je pod koncesiju dodatna 54 hektara nasada vinograda u blizini Domanovića, koje namjeravaju zanoviti te povećati ponudu.

Inače, kad je riječ o vinariji ”Domano”, stari dio vinarije datira iz 50-ih godina i bio je dio Hepoka, nakon rata je bio u vlasništvu vinarije ”Zadro”, a nakon toga je kao strateški partner ušla kompanija MCI. Uz vinariju se nalazi i ugostiteljski objekt koji u svojoj ponudi nudi autohtona jela toga kraja, što će svakako da vam preporuči svaki posjetilac.

Zanimljivo je da uz ova dva originalna pjenušca, vinarija “Domano” poznata je i po tome što u jedinstvom podrumu od kamenih zidova imaju najveću drvenu bačvu u BiH od 16.230 litara vina. Dok prolazimo kroz podrum možemo osjetiti miris vina koja u tom trenutku još uvijek odležavaju, a uskoro će se naći na trpezama brojnih kupaca.

I dok svakodnevno slušamo priče o odlasku mladih i sposobnih, priča iz Domanovića, gdje zajedno žive Hrvati, Bošnjaci i Srbi, svakako je jedna od najljepših poslovnih priča. Dobili smo upravo još jednu priču o uspjehu u zemlji u kojoj mnogi gube nadu u bolje sutra.