Potvrđena optužnica zbog Zinedina Jaganjca zbog smrti pješaka: Pijan i pod zabranom upravljao neispravnim vozilom preko ograničenja…

Rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću od 17. novembra potvrđena je optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) protiv Zinedina Jaganjca zbog krivičnog djela Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Optuženom se stavlja na teret da je 3.8. ove godine oko 18:10 sati u Bosanskom Petrovcu suprotno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH kojim je propisana zabrana upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola te kojim je brzina kretanja ograničena na 50 km/h, upravljao tehnički neispravnim vozilom brzinom najmanjom od 81 km/h, te bio pod dejstvom alkohola.

Uslijed toga je došlo do destabilizacije vozila i izlijetanja sa kolovoza na pješački trotoar kojim se pravilno kretao pješak A.A. pa je uslijed naleta desnom bočnom stranom vozilo udarilo oštećenog A.A. nakon čega je oštećeni pao te zadobio teške tjelesne povrede od kojih je nastupila smrt.

Optuženi je ne pridržavajući se saobraćajnih propisa ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život ljudi uslijed čega je prouzrokovana smrt jedne osobe čime je počinio Teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja iz člana 336.stav.2. u vezi sa članom 332.stav. 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, saopćeno je iz Kantonalno tužilaštvo USK Bihać.