ProINOX FM educiranjem radnika i sticanjem certifikata za kvalitet podiže standarde zavarivanja

Uz pomoć projekta EU4Business Recovery koji sufinansiraju Evropa unija i Savezna Republika Njemačka u cilju povećanja poslovne uspješnosti, konkurentnosti, otvaranja novih radnih mjesta, kreiranja novih usluga poslovne podrške i poslovnih mreža nakon pandemije COVID – 19, „ProINOX FM“ d.o.o. danas uspješno posluje na domaćem i inozemnom tržištu.

Kompanija „ProINOX FM“ d.o.o. iz Laktaša bavi se proizvodnjom profesionalne ugostiteljske opreme i drugih specijalizovanih proizvoda od nehrđajućeg čelika.

U svom asortimanu ima više od 1.500 proizvoda, a u proizvodnom pogonu najsavremenije mašine za obradu lima i cijevi poput fiber lasera za siječenje, abkant prese za savijanje, te kombinovane mašine za siječenje i probijanje lima. Njihovi proizvodi uveliko su našli svoje mjesto na domaćem tržištu, a iz godine u godinu, kompanija bilježi i rast izvoza na evropsko tržište.

Saradnja za oporavak kompanije

Goran Ponorac, direktor kompanije, ističe pozitivnu saradnju sa Evropskom unijom i njemačkom Vladom koja je započela kroz projekat EU4Business, a nastavljena i kroz projekat EU4Business Recovery.

Zahvaljujući projektu EU4Business Recovery nabavili smo mašinu za brušenje limova WEBER i obučili radnike u procesima MIG, TIG i laserskog zavarivanja čime smo unaprijedili proizvodne procese.

Uspješnom obukom radnika na procesima zavarivanja, radnici su dobili ateste za zavarivače, a kompanija certifikate za standarde u kvaliteti zavarivanja ISO 3834 i ISO 1090. Željeli smo se dodatno marketinški predstaviti novim i postojećim kupcima što je ostvareno izradom web shopa i promotivnog videa naše kompanije“, pojašnjava Ponorac.

Cilj EU4Business Recovery projekta smanjenje je posljedica izazvanih pandemijom COVID – 19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća u metalnom i drvnom sektoru, sektor proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće, te poduzetnike i poljoprivrednike.

Zahvaljući njemu, kompanija „ProINOX FM“ d.o.o. unaprijedila je postojeće i razvila nove proizvode, zadržala radnike, te povećala broj kupaca i domaćih i regionalnih dobavljača.

U odnosu na period prije pandemije COVID – 19, u 2022. godini povećali smo prodaju za 163 posto, a izvoz za 75 posto. Zadržali smo postojeće radnike, od čega su dvije žene zaposlene u administrativno-tehničkim poslovima, a zaposlili smo i jednog novog radnika.

Trenutno zapošljavamo 13 radnika. Broj novih kupaca je povećan za 23 posto, a broj nacionalnih i regionalnih dobavljača za 10 posto. Unaprijedili smo jedan od naših proizvoda. Riječ je o toplom stolu. Razvili smo i dva nova proizvoda: protuprovalna vrata i moderna park kanta za odvajanje otpada. Sva tri proizvoda već su našli svoje mjesto na domaćem tržištu“, sa ponosom priča Ponorac.

Vjetar u leđa

Projekat Covid-19 Investment Response/EU4BussinessRecovery sufnanciraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a zajednički provode Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), Međunarodna organizacija rada (ILO) i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).

Ovaj projekat nam je dao vjetar u leđa pa smo poučeni dobrim rezultatima obuke radnika na postupcima laserskog zavarivanja naručili dva nova aparata za lasersko zavarivanje iz svojih sredstava.

Projekti poput ovog su jako bitni za nas privrednike u Bosni i Hercegovini kako bismo se približili evropskim kompanijama po uslovima i obučenosti radnika, tehnološkoj opremljenosti proizvodnih pogona i ugovorili bolje poslove kojim okruženje u Bosni i Hercegovini činimo mlađoj populaciji primamljivim za ostanak“, zaključuje Ponorac.