Schmidt o govoru Komšića: “Nije trebao iznositi neke lične stavove, već isključivo stanje kakvo je u zemlji”

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, gostovao je jutros u jutarnjem programu BHRT-a gdje je govorio o aktuelnim temama i njegovom izvještaju koji je prezentiran u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Schmidt je prvo odgovorio na pitanje zašto lično nije prisustvovao u Njujorku i da li je to zato što nije dobrodošao u UN-u.

Odgovara kako je imao nekih obaveza zbog kojih je morao ostati u Sarajevu i da je u Njujorku svakako dobrodošao; bio je prošle godine, a planira ići ponovo u aprilu/maju naredne godine gdje će ponovo biti prezentiran izvještaj.

O izvještaju koji je pročitao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šmit kaže da nije trebao iznositi neke lične stavove, već isključivo stanje kakvo je u zemlji.

Uz dužno poštovanje Komšiću, mislim da je dobro da svi zajedno radimo da ova zemlja napreduje na putu prema EU. Mislim da sam sa svoje strane učinio dosta, nažalost predstavnici BiH moraju prvo riješiti neka svoja unutrašnja pitanja“, kazao je Schmidt.

Također, kako ne može u cjelini prokomentarisati Komšićev govor jer nije tačno pročitao sve što je on jučer saopćio pred UN-om.

Prije svega, rekao bih da je Vijeće sigurnosti UN-a mjesto gdje ne biste trebali pričati o nečijim stavovima ili pozicijama već prezentirati isključivo činjenice. Mi smo imali situaciju gdje nismo imali sudije, dom naroda i morao sam intervenisati, nismo imali vlade. Mislio sam da je moj posao da nešto promijenim po tom pitanju“, ističe visoki predstavnik.

Naglasio je, još jednom, da su političari ti koji moraju sjesti i donijeti najbolje rješenje za ovu državu.

Na pitanje da li je njegova odluka da suspenduje Ustav BiH na 24 bila izlobirana od Hrvatske i Andreja Plenkovića, Schmidt odgovara:

Ne bih volio da budem uključen u neke interne politike i kampanje, ali ja svoje odluke donosim sam. Neki su zadovoljni, neki nisu, ali dugoročno bi ih svi trebali prihvatiti. Moj posao je da ispravim nešto što ne funkcioniše“.

Također, Komšić je u svom govoru u UN-i rekao kako Šmit u izvještaju nije naveo proteste građana ispred OHR-a, na šta visoki predstavnik odgovara da se njegov izvještaj odnosi na period za prethodnih pola godine, a da u tom periodu nije bilo protesta pred zgradom OHR-a.

Podsjetio je na proteste na entitetskoj administrativnoj liniji, ali da to nisu protesti pred sjedištem OHR-a koje spominje Komšić.

Potom, govorio je o relaciji sa političkim predstavnicima koji dolaze iz RS-a.

Znam da je bio onemogućen moj dolazak u RS, ja nastavljam da idem u RS i ići ću i mislim da moramo razgovarati i sa predstavnicima RS-a o temama koje uključuju, između ostalog, povratnike. Nedavno sam posjetio bračni par u Višegradu koji su bili napadnuti i moramo raditi na tome da Aneks 7 bude funkcionalan“, kaže Schmidt.

Da nisam spomenuo secesionističku politiku Dodika moj izvještaj bi bio manipulativan. Iznenađen sam jer je Cvijanović uputila pismo gdje je pitala da li je moje imenovanje legitimno i dobila je konkretan odgovor. Moje pitanje je da li ona manipulira nekim tezama, oni kao da žive u nekom izoliranom svijetu gdje nisu svjesni šta su problemi i pozivam Cvijanović da javno sa mnom razgovara i da mi kaže koje su to pritužbe RS-a i spreman sam da razgovaram s njom“, poručuje Schmidt.

O Dodikovim pričama o ujedinjenju RS-a sa Crnom Gorom i Srbijom, Šmit je posjetio na referendum u Crnoj Gori 2005. godine kada su se građani jasno izjasnili da žele samostalnost i nezavisnost. Također, naglasio je kako niti jednom do sada nije primjetio da zvanični Beograd dovodi u pitanje njegovu poziciju, funkciju i legitimitet.

Na pitanje da li ima namjeru smijeniti Dodika ako nastavi sa svojom secesionističkom politikom, Šmit odgovara da su sve karte i opcije na stolu, a da je to odluka o kojoj mora dobro razmisliti i uzeti u obzir sve stvari – između ostalog stav i mišljenje građana. Ipak su, kako on kaže, oni ti koji biraju svoje predstavnike.

O prozivkama koje konstantno upućuje državni ministar sigurnosti Nenad Nešić, kaže da je Nešić taj koji je odgovoran za sigurnost svih onih koji su u BiH pa i za njega lično.

Šta je posao ministra sigurnosti – da osigura sigurnost za sve u zemlji pa i za mene. Za sve neka se obrati Ministarstvu vanjskih poslova jer su oni nadležni za moju funkciju i poziciju. Njegov zadatak je da garantira i moju sigurnost, a ako toga nije svjestan, onda on zapravo nije shvatio svoj zadatak. Treba prestati sa igrama i raditi svoj posao“, poručuje on.

O presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Kovačević, istakao je da sve presude moraju biti primijenjen, počevši od presude Sejdić-Finci. Za kraj, komentarisao je posjetu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejn (von der Leyen) koja je u srijedu boravila u Sarajevu.

Mislim da je ona iznijela jasan stav, a njena poruka je bila da moramo raditi jer ako budete radili poboljšat ćete situaciju. Neki ljudi misle da kada neko dođe samo će donijeti novca. Ona je bila jasna kada je rekla da je ova zemlja evropska, pripada njenim građanima, a ne međunarodnoj zajednici. Predstavnici građana moraju raditi, postizati napredak ali ima toliko toga još na čemu se mora radditi“, zaključuje Schmidt.