Semir Efendić obećao pomoć, te da neće biti gradnje na mjestu pijaci

Načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić, oglasio se na društvenim mrežama nakon što je požar “progutao” pijacu “Kvadrant” na Otoci.

Inače, mnogi građani iznose sumnje da je požar podmetnut, a da ima uporišta njihovo mišljenje govori i činjenica da postoji spor oko te parcele, pa i da regulacioni plan tu predviđa stambene i poslovne objekte.

Efendić je obećao da će pomoći te se u postu na društvenim mrežama prisjetio požara u sarajevskom naselju Buča Potok.

@sarajevskaseharamedia Radnici u suzama gledali kako vatra guta sve što su godinama gradili #Sarajevo #sarajevo🇧🇦 #sarajevotoday #pozar #vatra #pijaca #otoka #pijacakvadrant #fire #firefighter #firefighters #fireforce #fireman #drama ♬ Pieces (Solo Piano Version) – Danilo Stankovic

Kada je prije dvije godine izbio požar na stambenom objektu u ulici Nusreta Prohića u Buča Potoku, bilo je stotine komentara kako je neko ‘bacio oko’ na lokaciju, kako će se tu praviti zgrade, itd.

Ništa od toga se nije desilo, objekat je obnovljen onakav kakav je i bio s tim da su stanari objekta dobili opremljeno i potkrovlje kako bi imali više korisnog prostora.

Tako i sa pijacom na Otoci, učinit ćemo sve, zajedno sa drugim nivoima vlasti da ljudima čija egzistencija zavisi od pijace koja je izgorjela pomognemo.

Ovdje se može jedino napomenuti da je nakon požara u Buča Potoku više od godinu i po dana općina sama snosila troškove smještaja i hrane za građane koji su ostali bez krova nad glavom, a dio onih koji su se prvi dan pojavili na mjestu požara i obećali pomoć, nisu se više pojavljivali niti učestvovali u obnovi stradalih domova.

@sarajevskaseharamedia Drama u Sarajevu #Sarajevo #sarajevo🇧🇦 #sarajevotoday #pozar #vatra #pijaca #otoka #pijacakvadrant #fire #firefighter #firefighters #fireforce #fireman #drama ♬ Powerful songs like action movie music – Tansa

Nadam se da će ovaj put biti drugačije”, napisao je Efendić.

Pomoć za one koji su ostali bez svojih biznisa na Kvadrantu obećao je i premijer KS, Nihad Uk.

Uništenu pijacu obišla je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je kazala da će i Gradsko vijeće pomoći onima kojima su izgorjeli objekti na pijaci.

@sarajevskaseharamedia Drama je završena, požar je stavljen pod kontrolu zahvaljujući vatrogascima, ali i građanima #Sarajevo #sarajevo🇧🇦 #sarajevotoday #pozar #vatra #pijaca #otoka #pijacakvadrant #fire #firefighter #firefighters #fireforce #fireman #drama ♬ The Champion – Lux-Inspira