Stigla i prva reakcija iz administrativne jedinice RS na nove sankcije

Stigla je i prva reakcija iz administrativne jedinice RS na nove sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

Sankcije Sjedinjenih Američkih Država za ministra energetike i rudarstva Republike Srpske i predsjednika Socijalističke partije Petra Đokića predstavljaju nastavak pokušaja da se pritiscima na lidere mijenjaju stavovi i interesi srpskog naroda u Republici Srpskoj“, navedeno je u prvoj reakciji iz Đokićevog SP-a, koju potpisuje izvršni sekretar stranke Nikola Vukčević.

Vukčević tvrdi kako takvi, kako je naveo, necivlizovani i antidemokratski potezi, nikad neće dati željene rezultate kada je u pitanju Republika Srpska i srpski narod.

Uvođenje sankcija izabranim i legitiminim predstavnicima Republike Srpske, koji zastupaju stavove srpskog naroda u Republici Srpskoj predstavlja najveći udar i na Dejton i na buduću saradnju i dijalog u Bosni i Hercegovini.

Razlozi koji su navedeni za uvođenje sankcija su besmisleni, kao što je besmisleno i samo sankcionisanje narodnih predstavnika zbog toga što rade ono za šta su izabrani.

SAD su u stanju da sankcionišu i sve građane Republike Srpske pojedinačno, ali to neće promijeniti naše stavove ni o nadležnostima, ni o imovini i zaštiti interesa Republike Srpske”, istakao je Vukčević u svojoj pisanoj reakciji.

Podsjetimo, SAD su uvele sankcije Petru Đokiću, Savi Cvijetinoviću i Dušku Petroviću zbog širenja proruskog uticaja, antidejtonskog djelovanja itd.