Sutra zastupnici Skupštine KS glasaju o novoj Vladi KS, da li će imenovanja osjetiti “trzavice” unutar koalicije?

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na sjednici najavljenoj za sutra trebali bi da donesu odluku o imenovanju novog saziva Vlade Kantona Sarajevo.

Nakon što je mandatar Vlade Nihad Uk predao predsjedavajućem Skupštine Elvedinu Okeriću prijedlog sastava nove Vlade te nakon pozitivnog očitovanja skupštinske Komisije za izbor i imenovanje o tom prijedlogu, zastupnici će se na ovoj sjednici izjašnjavati o imenovanju premijera i ministara u Vladi KS.

Predložena su četiri nova imena za ministre, a priliku za vlast će dobiti i dva ministra iz mlade stranke “Za nove generacije” koju predvodi Damir Marjanović. Opće je poznato da Nihad Uk ostaje premijer Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, danas je došlo do trzavica unutar koalicije “Trojka” kada su zastupnici Naše stranke napustili salu i tako prekinuli sjednicu, obzirom da Skupština nije usvojila izvještaj ZOI-a kojim rukovodi ova stranka.

Nije poznato da li bi moglo doći do određenih promjena zbog mogućih neslaganja unutar koalicije.

Na dnevnom redu iste sjednice naći će se i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju javnih ustanova iz oblasti zdravstva, rada i socijalne zaštite, ustanova kulture te izvještaji o radu kantonalnih javnih komunalnih preduzeća za proteklu godinu.

Skupština će se izjašnjavati i o radu Pravobranilaštva Kantona Sarajevo i Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći kao i radu Nezavisnog odbora za isti period.

Izvještaji o radu Odbora za žalbe javnost i Javnog preduzeća “Televizija Kantona Sarajevo” te Izvještaj o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 31.12.2022. godine takođe su tačke dnevnog reda ove sjednice.

Izvještajni dio skupštine završit će se prikazom rezultata rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, stepenom realizacije Gender akcionog plana Kantona Sarajevo za period od 2019. do 2022. godine te Izvještajem o realizaciji Plana povratka u i iz Kantona Sarajevo za period 01.01.-31.12.2022. godine.