U RS prijavljena tri slučaja velikog kašlja

U Republici Srpskoj prijavljena su tri slučaja velikog kašlja, potvrđeno je “Nezavisnim novinama“.

Kako su rekli u Institutu za javno zdravstvo RS od pojave prvih slučajeva obolijevanja u susjednim zemljama, Institut je poslao preporuke za postupanje svim zdravstvenim ustanovama u RS.

Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest, od koje najčešće obolijevaju mala djeca. Bolest uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice“, kazali su u Instititu.

Dodaju da se veliki kašalj prenosi kapljičnim putem te da tranje inkubacije je devet do deset dana (raspon od 6 do 21 dana).

Osoba je najzaraznija na početku bolesti, prilikom javljanja simptoma respiratorne infekcije. Za primarnu prevenciju postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentna i četverovalentna, koje sadrže komponentu protiv pertusisa (DTaP – IPV – HiB i DTaP – IPV) a koje se djeci daju u okviru obaveznog kalendara imunizacije u RS“, pojasnili su u Institu.

Kazali da svakoj osobi koja nije vakcinisana ili je nepotpuno vakcinisana vakcinom prema kalendaru imunizacije, treba izvršiti nadoknadu vakcine koja sadrži pertusis, a u skladu sa uzrastom.

Podsjećamo, u pojedinim gradovima u Hrvatskoj već nekoliko mjeseci obolio je znatan broj djece.