Ursula von der Layen: “Bez reformi nema novca od EU”

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Danas je stigla u Sarajevo, a onda i održala sastanke s članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem i Željkom Cvijanović, te predsjedavajućem Vijeća ministara naše zemlje Borjanom Krišto.

Nakon sastanka s Krišto upriličena je press konferencija. U prilogu pratite obraćanje predsjednice Evropske komisije.

Medijima se prva obratila predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Veliko mi je zadovoljstvo na poseban način što imam priliku biti domaćin predsjednici Evropske komisije nakon obilaska regije.

Ova posjeta je doista jedan značajan korak na putu BiH ka EU, a ovaj današnji dolazak je posebna prilika da se predstavi proširenje EU. To je veoma bitno za sve nas u BiH.

Ova posjeta predstavlja i priliku da se upoznamo s novom odlukom koja je EU donijela a to je finansijska odluka o pomoći šest milijardi eura za zemlje regiona.

Trebamo se zahvaliti predsjednici EK i pomoći, a sve ostalo zavisi od nas. Željela sam kazati da kroz ovaj novi plan rada koji nas očekuje da mi ispred institucije Vijeća ministara ostajemo predani implementaciji svega onoga što nas očekuje.

Želim kazati da smo na ovom današnjem sastanku također razgovarali o tome šta je Vijeće ministara uradilo u proteklih deset mjeseci na EU putu“, kazala je Krišto.

Istakla je kako se radi na ostvarivanju cilja. Naglasila je kako BiH ima nemjerljivu podršku Evropske komisije.

Svjesni smo da se BiH nalazi na putu pred izvještajem koji treba biti 8. novembra uručen BiH, izvještajem o napretku. Uvjerena sam da će predsjednica EK učiniti sve da se prepoznaju naš trud, naš rad, naš iskorak na tom evropskom putu.

Iskorak koji se dogodio prošle godine, dobivanje kandidatskog statusa doprinio je mnogo tome, uvjerena sam da bi nam otvaranje pregovaračkog procesa isto tako doprinijelo da BiH napravi nužan iskorak, da uistinu bude sigurna, stabilna i prosperitetna zemlja.

Nadamo se i uvjereni smo kako bi ovaj iskorak bio dodatan momenat za aktivnost svih nas u BiH. Sve refleksije unutar BiH reflektiraju se na regiju. A sve što se dešava u regiji reflektira se na BiH. Sve to zajedno utječe na EU.

I dalje ću činiti sve na ispunjavaju uvjeta naglašavajući da je to potreba svih nas koji živimo u BiH. Mnogo toga ovisi o dijalogu“, poručila je Krišto.

Nakon nje, riječ je dobila Ursula von der Layen.

Zadovoljstvo je ovdje biti opet. Sjećam se kada sam bila ovdje prošle godine. Bilo je to u ključnom trenutku kada se odlučivalo o kandidatskom statusu BiH.

Prijedlog EK usvojilo je Vijeće Evrope i to je bio historijski dan, emotivan za vašu zemlju, ali i za Evropsku uniju.

Budućnost BiH je u EU. Nagalašavam koliko je snažna naša podrška evopskom putu. Pokazali ste i kroz formiranje vlasti i kroz sve onon što je urađeno u prvoj godini mandata. Sve je to pozitivno.

Moram reći da je naša dosadašnja saradnja bila odlična, na tome vam hvala. Nastavit ćemo blisko sarađivati i u narednom periodu. BiH treba da djeluje jedinstveno. Mi ne možemo dozvoliti nazadak ka našim zajedničkim vrijednostima u bilo kojem dijelu vaše zemlje“, istakla je Von der Layen.

Ponovila je da je budućnost BiH u EU kao jedistvena i suverena zemlja.

Naš investicioni plan od 30 milijardi eura za zapadni Balkan već donosi sjajne primjere.

Vaša privreda je otprilike na 35 posto evropskog prostora. Mnogo je neiskorištenog potencijala, što je za nas jako važno.

Rješavanje svih 14 ključnih prioriteta, posebno kad je riječ o vladavini prava, izuzetno je važno. Prije svega, za ovu zemlju. A to je i snažan argument, potvrda vaše sposobnosti da jačate vladavinu prava.

Ako se provode reforme, onda dolaze i sredstva. Jasno nam je da za reforme treba vremena, ali ako se ne realiziraju reforme, sredstva će se prebaciti drugim zemljama zapadnog Balkana“, naglasila je.