Foto: IDF

Video/ Izrael objavio snimke iz Al-Shife za koje tvrde da dokazuje da je Hamas dovodio taoce u bolnicu

Izraelska vojska objavila je snimke za koje tvrde da pokazuju kako su taoci odvedeni u najveću bolnicu u Gazi, Al-Shifu, nakon smrtonosnih napada Hamasa 7. oktobra.

Vojni glasnogovornik rekao je da je jedan od njih – vojnik – ondje ubijen.

Kaplar Noa Marciano, 19, ubijen je nakon što je prebačen u bolnicu al-Shifa s lakšim povredama”, rekao je.

Izrael je rekao da je tunel pronađen na mjestu za koje tvrdi da je bio zapovjedni centar Hamasa. Hamas to negira.

BBC nije uspio provjeriti video koji su u nedjelju predstavile Izraelske odbrambene snage (IDF) na brifingu za novinare.

SAD je također rekao da ima obavještajne podatke da je Hamas koristio bolnice u Pojasu Gaze, uključujući Al-Shifu, kao zapovjedne centre i skladišta oružja.

Izrael je citirao američke obavještajne službe kako bi potkrijepio svoju tvrdnju o postojanju glavnog stožera u kompleksu, ali to što Amerikanci koriste izraz “čvor” može sugerirati manju operaciju.

Izrael vjeruje da je to vjerodostojan slučaj i želi prezentirati dokaze kada ih nađe.

Dok su izraelski saveznici podržali njegovu vojnu kampanju odmazde, za koju kažu da je usmjerena na eliminaciju Hamasa, izrazili su veliku nelagodu zbog danaka koji ofenziva ima na civilima.

Ministarstvo zdravstva koje vodi Hamas kaže da je broj umrlih u Gazi od tada dosegnuo 12.300. Strahuje se da je više od 2000 ljudi zatrpano pod ruševinama.

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua također je pod pritiskom porodica talaca. Žele da učini više kako bi oslobodio one koje drži Hamas.

Kako navodi Jutarnji, u subotu su prosvjednici, koji pozivaju izraelsku vladu da kao prioritet stavi oslobađanje talaca, pješačili od Tel Aviva do Jeruzalema prije nego su održali prosvjede ispred Netanyahuove rezidencije.

Međutim, premijer kaže da je njegov prvi cilj rata uništiti Hamas; drugi da vrati taoce; a treći za uklanjanje prijetnje iz Gaze.

Video možete pogledati OVDJE.