Video/ Izraelska djeca pjevaju o razaranju Gaze

Izraelska organizacija po imenu Civil Front izazvala je kontroverze na društvenim mrežama objavom pjesme u kojoj djeca slave “uništenje” u Gazi i najavljuju da “ništa neće ostati tamo” za godinu dana.

Video isječak, navodno prikazujući djecu evakuiranu iz područja blizu Pojasa Gaze, izazvao je oštre kritike u Izraelu i inostranstvu zbog teksta i činjenice da su pjevala djeca.

Pjesma je posveta klasičnoj izraelskoj pjesmi “HaReut” (Zajedništvo), koju je napisao pjesnik Haim Gouri o događajima u ratu za nezavisnost 1948. godine.

Međutim, nova verzija pjesme ima izrazito militantan ton, sadržavajući kontroverzne rečenice poput “IDF prelazi granicu kako bi eliminirao nositelje kukastog križa”, “Sve ćemo ih zbrisati” i “Pokazat ćemo svijetu kako uništavamo naše neprijatelje”.

Pro-palestinski aktivisti dijelili su isječak pjesme na društvenim mrežama s komentarima poput “Izraelska djeca pjevaju genocidnu pjesmu o Gazi” i “Je li ovako odgajaju svoju djecu?”.

U Izraelu, neki korisnici društvenih mreža pozdravili su novu verziju, ali većina reakcija bila je izrazito negativna.

Pjesma je izazvala toliko kontroverzi da bi čak i sam Haim Gouri, koji je tokom života bio ljevičarski aktivist, vjerojatno bio nezadovoljan novom interpretacijom.

Na Twitteru se pojavila poruka: “Zaista se nadam da će vas nasljednici… tužiti i da ćete biti prisiljeni obrisati ovu stvar.”