Alma Čolo ispričala priču o doktoru Gavrankapetanoviću tokom rata: “Pucalo je sa svih strana, on je otišao do pacijenata…”

Alma Čolo, bivša članica SDA na svom Facebook profilu oglasila se povodom izbora za direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Naime, Čolo je pružila podršku Ismetu Gavrankapetanoviću, aktuelnom direktoru Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”.

Čolo je navela kako je Ismet Gavrankapetanović spašavao ljudeske živote u bolnici Koševo.

Jedna istinita priča – Ismet Gavrankapetanović. Danima razmišljam da li u ovom vremenu zla i patnji naroda Palestine treba da pišem o nekim temama koje su manje važne od patnje palestinskog naroda.

I onda se prisjetim ratnog Sarajeva, i opsade, i razaranja, i svog ratnog užasa kojem smo svjedočili. I sjetim se mladog čovjeka, hirurga koji je svaki dan spašavao ljudske živote u bolnici u Koševu”, navela je.

Potom je dodala:

Bili smo komšije, gledala sam ga kako, dok traje bombardovanje Sarajeva, pješice odlazi u bolnicu sarajevskim mahalama od Kovača do Koševa. Brzim hodom treba 45 minuta i to sve pod neprestanom paljbom sa okolnih brda.

Bila je nedjelja, Sarajevo je bilo izloženo strašnom granatiranju. Znam da sam mu rekla da ne ide jer je pucalo sa svih strana. Rekao je: “Moram. Da vidim kako su oni koje sam jučer operisao”. I tako bezbroj puta. Dragi Bog ga je sačuvao u ratu. Poslije rata je pomagao mnogima, radeći svoj posao kojem je toliko posvećen.

Ne želim da spominjem koliko je puta operisao samo članove moje porodice, jer bi bilo suviše lično. Ali zbog svih onih koje je spasio u ratu, zbog svih onih koje je liječio u miru želim da mu se javno zahvalim i poželim mu ličnu i profesionalnu sreću i uspjeh u poslu koji ga čeka. Sretno profesore!”.