BH Meteo: “Pravu zimu možemo gledati samo na slikama, sudbinu će nam krojiti duboke atlanstke ciklone”

Proteklih nekoliko dana stigli su nam neobični topli dani za mjesec decembar.

Ipak, prema najavama meteorologa ovakvo vrijeme bi nam moglo potrajati.

Naime, na zvaničnoj Facebook stranici BH Meteo navodi se kakvo nas vrijeme očekuje u narednih nekoliko dana.

Prava zima, veći minusi i obilne snježne padavine možemo gledati samo na slikama. Jačanjem zapadnih vjetrova preko Atlantika pokreće se zonala.

Sudbinu će nam krojiti duboke atlanstke ciklone koje će prema Evropi donositi toplu vazdušnu masu. Tako da osim kratkotrajnih i blazih zahlađenja kao do sada, ne nešto ozbiljnije po pitanju zime ćemo se načekati”, navodi se na zvaničnoj Facebook stranici.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U četvrtak, sutra, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Jača kiša je u jutarnjim satima kada je moguća i grmljavina. Veći dio dana slabije padavine. Na planinama će padati i snijeg.

Vjetar prije podne južnog smjera. U jutarnjim satima povremeno sa jakim udarima juga. Od sredine dana vjetar mijenja smjer na sjever.

Temperatura zraka većinom između 6 i 11 °C, na jugu zemlje do 14 °C.

U petak u Bosni i sjeveru Hercegovine oblačno vrijeme. Lokalno sa slabom kišom. Na planinama će padati slab snijeg. Od večernjih sati i tokom noći na subotu i u niznama može padati slab snijeg. U većem dijelu Hercegovine prije podne razvedravanje.

Vjetar u većem dijelu Bosne slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne jak vjetar sjevernog smjera.

Temperatura zraka većinom između 2 i 6 °C, na jugu zemlje od 6 do 11 °C.

U subotu u Bosni i sjeveru Hercegovine pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom. U većem dijelu Hercegovine sunčano.

Vjetar u većem dijelu Bosne slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne jak vjetar sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 1 °C, na jugu do 6 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5 °C, na jugu do 10 °C.

U nedjelju u većem dijelu zemlje pretežno oblačno vrijeme. Sunčanije na jugu zemlje. Vjetar većinom slab. Umjerena bura prije podne na području Hercegovine i jugozapadu Bosne.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1 °C, na jugu do 5 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 7 °C, na jugu do 11 °C.