Christian Schmidt oštro: “Jasan sam, ne dirajte Ustavni sud BiH”

Nakon dvodnevne sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC) javnosti se obratio i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, dodatno obrazloživši njihove zaključke.

Schmidt je poručio kako je Bosna i Hercegovina na raskršću, ali da nikada nije bila bliže Evropskoj uniji.

Moguće da se značajan napredak postigne narednih mjeseci, ovo bi bio značajan podsticaj za ljude u ovoj zemlji”, započeo je obraćanje Schmidt, poručivši kako međunarodna zajednica snažno stoji iza BiH, kao i EUFOR i NATO.

Kao visoki predstavnik sam u bliskom kontaktu s drugim zemljama članicama i sada je vrijeme da damo sve za integracijski proces koji tek počinje i znači mnogo obaveza posebno za političare.

EU nije ala cart menu da uđete i samo uzmete šta vam odgovara, mi svi zajedno moramo biti u toj kuhinji i kuhati i pripremati sve zajedno. Međunarodna zajednica smatra da je bilo nešto napretka, ali evropski put traži više. Ljudi u BiH su za to spremni ali neki političari nisu još uvijek na tom tragu.

Tome ipak nema alternative. Kada govorimo o budućnosti i ja smatram da međunarodnoj zajednici nije tu mjesto. Da zemlja treba preuzeti svoje obaveze”, podcrtao je.

Napomenuo je kako se na dvodnevnoj sjednici PIC-a uveliko raspravljalo i o secesionističkoj retorici vladajućih u RS, dodavši kako su “Evropska unija i međunarodna zajednica spremne da štite ovu zemlju i njene građane ukoliko to bude potrebno.”

Razgovarali smo i o tehničkom integritetu izbornog procesa, to mora biti poboljšano, kako bi izbori 2024. bili održani u boljem ambijentu. Imali smo jedan vrlo jasan zahtjev onima u Parlamnetu da moraju nastaviti sa provedbom zaštitnih mehanizama kako bi osigurali da se svačiji glas broji onako kako je dat”, rekao je Schmidt.

Na dvodnevnoj sjednici PIC-a bilo je riječi i o državnoj imovini.

Svi su u regionu dogovorili oko toga, a mi smo jedini koji nemamo odgovor za to. Zbog toga se čekaju investicije. Mi smo na PIC-u izvijestili o radu komisije koja je radila na ovome i dogovorili se da svi moramo raditi zajedno na Parlamentu kako bi se ova tema pokrenula sa mrtve tačke, a MZ je spremna da pruži svoju pomoć.

Treba raditi na jačanju sudstva, i jasan sam, ne dirajte Ustavni sud, ako bilo ko smatra da moze napraviti sastav suda onako kako mu dogovara – nije upravu. Ustavni sud je nezavisna institucija i tražim od oba entiteta da imenuju kandidate u taj Sud, ovo je vrlo ozbiljna tema.

I ako želite da imate sud koji nije uspostavljen do kraja – ne možete sa takvim sudom u EU. Moramo braniti Ustavni sud BiH i iskusne ljude koji rade tu”, ponovio je Schmidt.