Crnogorski policajac uhapšen zbog počinjenih ratnih zločina kod Sarajeva

U Nikšiću je uhapšen crnogorski policajac osumnjičen da je 1992. počinio ratne zločine u Hadžićima, u blizini glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Njegov identitet nije saopšten već samo inicijali Z. G.

U toku je pretresanje stanova i drugih prostorija lica lišenog slobode na više lokacija, radi prikupljanja drugih dokaza o krivičnom djelu”, navedeno je iz Specijalnog tužilaštva Crne Gore, po čijem nalogu je i uhapšen, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se dodaje u saopštenju, on će biti sproveden na saslušanje kao osumnjičeni tužiteljici specijalizovanoj za krivična djela protiv čovječnosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Hadžići su jedna od sarajevskih opština koja je tokom rata bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Mnogi njeni žitelji su protjerani, ubijeni ili nestali. Pronađene su i dvije masovne grobnice za koje se pretpostavlja da kriju tijela građana ovog naselja.

Tužilaštvo kantona Sarajevo je u decembru prošle godine podiglo optužnicu protiv Gorana Fifića i Mirjane Milidrag, koje terete za ratni zločin počinjen polovinom juna 1992. na području Hadžića.

U toj optužnici je navedeno da su zločini počinili vojnici Vojske Republike Srpske “naoružani različitim vrstama vatrenog i hladnog oružja”.

Mučili su na različite ponižavajuće načine, primjenjivali teške oblike psihičkog i seksualnog zlostavljanja i premlaćivanja, kao i nanošenje trajnih fizičkih i psihičkih povreda kod protivpravno zatvorenih civila bošnjačke nacionalnosti sa područja više naselja Opštine Hadžići”, rečeno je u prošlogodišnjem saopštenju Tužilaštva Kantona Sarajevo.