Danas pretežno oblačno vrijeme, padavine u poslijepodnevnim i večernjim satima

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme.

U poslijepodnevnim i večernjim satima kiša će prvo zahvatiti područje Hercegovine, zapad i sjever Bosne i postepeno će se proširiti na ostala područja. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2 °C, na jugu do 6 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9 °C, na jugu do 12 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 0 °C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 7 °C.

Već od sutra novi snijeg

U srijedu, sutra, oblačno vrijeme. U Bosni u nizinama sa kišom ili susnježicom koji bi prelazili u snijeg. U višim područjima će padati snijeg. U Hercegovini se očekuje kiša.

Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini južnog i jugoistočnog smjera. Temperatura zraka većinom između 0 i 4 °C, na jugu od 6 do 11 °C.

U četvrtak preovladavat će pretežno oblačno vrijeme, većinom sa slabim snijegom. Na jugu zemlje u jutarnjim satima slaba kiša. U drugom dijelu dana smanjenje oblačnosti će očekuje na sjeverozapadu i jugu zemlje.

Vjetar u Bosni većinom slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Temperatura zraka većinom između -2 i 4 °C, na jugu od 6 do 10 °C.

U petak u Bosni će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Sunčano se očekuje na području Hercegovine i jugozapadu Bosne.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i -1 °C, na jugu do 3 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4 °C, na jugu do 9 °C.

Vremenske prilike u prvoj polovini decembra

Kao i u prethodnom periodu i u nastavku decembra se nastavlja sa promjenjivim i raznolikim vremenskim prilikama u Bosni i Hercegovini, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod objavivši prognozu do 18. decembra.

Nakon što je početkom mjeseca ponegdje bilo toplo kao nikada do sada od početka instrumentalnih mjerenja u decembru, pred nama je period s temperaturama primjerenim datumu u kalendaru u kojem se nalazimo.

Pored osjetno nižih temperatura očekujemo i snijeg u Bosni, a kišu u Hercegovini.

Od popodnevnih sati u utorak (05. 12.), kiša će prvo zahvatiti zapadnu, jugozapadnu Bosnu te područje Hercegovine i do kraja dana se proširiti na ostatak zemlje.

U noći sa utorka na srijedu kiša će u Bosni preći u susnježicu i snijeg.

Minimalne temperature zraka varirat će od -3 °C do 3 °C u Bosni, na području Hercegovine od 3 °C do 8 °C. Najviše dnevne između 0 °C i 5 °C u Bosni do 8 °C na jugu zemlje.

Stabilnije vremenske prilike i nešto više temperature zraka izgledne su za dane vikenda (09. i 10. 12.) i početkom naredne sedmice. Prema raspoloživim sinoptičkim materijalima padavine su moguće od četvrtka (14. 12.).

Jutarnje temperature kretat će se između 0 °C i 5 °C u Bosni do 9 °C u Hercegovini. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 6 °C i 12 °C, u Hercegovini do 14 °C, saopćio je FHMZ.