Meteorolozi objavili kakvo vrijeme nas očekuje u prvoj polovini decembra i kada stiže snijeg

Kao i u prethodnom periodu i u nastavku decembra se nastavlja sa promjenjivim i raznolikim vremenskim prilikama u Bosni i Hercegovini, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod objavivši prognozu do 18. decembra.

Nakon što je početkom mjeseca ponegdje bilo toplo kao nikada do sada od početka instrumentalnih mjerenja u decembru, pred nama je period s temperaturama primjerenim datumu u kalendaru u kojem se nalazimo.

Pored osjetno nižih temperatura očekujemo i snijeg u Bosni, a kišu u Hercegovini.

Od popodnevnih sati u utorak (05. 12.), kiša će prvo zahvatiti zapadnu, jugozapadnu Bosnu te područje Hercegovine i do kraja dana se proširiti na ostatak zemlje.

U noći sa utorka na srijedu kiša će u Bosni preći u susnježicu i snijeg.

Minimalne temperature zraka varirat će od -3 °C do 3 °C u Bosni, na području Hercegovine od 3 °C do 8 °C. Najviše dnevne između 0 °C i 5 °C u Bosni do 8 °C na jugu zemlje.

Stabilnije vremenske prilike i nešto više temperature zraka izgledne su za dane vikenda (09. i 10. 12.) i početkom naredne sedmice. Prema raspoloživim sinoptičkim materijalima padavine su moguće od četvrtka (14. 12.).

Jutarnje temperature kretat će se između 0 °C i 5 °C u Bosni do 9 °C u Hercegovini. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 6 °C i 12 °C, u Hercegovini do 14 °C, saopćio je FHMZ.