Na ulice izašli i studenti: Proteste u Srbiji obilježili incidenti, RIK odbacio sve prigovore na izbore

Nezadovoljni time što se ništa nije desilo nakon što su se građani okupili na protestima ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) Srbije, studenti su sinoć oko 21:50 gađali vrata RIK jajima i limenkama.

Kod studenata je, na njihov poziv, došao i kandidat za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović i razgovao je sa njima, prenosi N1.

Mladi i studenti u razgovoru sa predstavnicima opozicije Aleksandrom Jovanovićem Ćutom i Srđanom Milivojevićem istakli su da ne žele da odu kući.

Koji je plan? Nemojte nas izdati” i “Hoćemo unutra”, uzvikivali su okupljeni mladi.

Mi nemamo drugu noć, nego noćas”, dodao je jedan od njih Srđanu Milivojeviću.

Ne damo pobjedu”, nastavili su da uzvikuju mladi ljudi.

Janko Veselinović iz Pokreta za preokret izjavio je sinoć da treba sačekati završetak sjednice RIK-a i onda odlučiti koji su dalji planovi u vezi sa protestom, nakon što je grupa mladih negodovala i tražila da se nešto uradi povodom toga.

Vidjeli ste da sam maloprije razgovarao s tim mladim ljudima, neki su moji studenti. Oni su zapravo u pravu, oni žele da se ponište izbori u Beogradu, ali RIK-u ne možemo da naredimo.

Mi možemo odlukom da ostanemo ovdje dok se RIK ne izjasni, da budemo uporni dok ne ostvarimo cilj, a cilj je da se ponište izbori u Beogradu“, rekao je.

Dodao je da su svi „na istoj strani“.

Ispred RIK-a se nalazio veliki broj ljudi nezadovoljnih rezultatima izbora u Beogradu i u Srbiji. Sve vrijeme je bilo napeto, a u jednom trenutku došlo je do incidenta sa radnicima obezbjeđenja.

Marinika Tepić i Miroslav Aleksić počeli su štrajk glađu do poništavanja izbora u Beogradu.

Naknadno je Republička izborna komisija Srbije odbacila na sinoćnjoj sjednici sve prigovore koji su podnijeti tom tijelu povodom sprovođenja izbora na nivou republike 17. decembra.

Prigovore su podnijeli birači Miroslav Parović, Dalibor Jež, Ivan Petkovski, Vanja Božović, Veselinka Kralj, Danko Paskaljević, Bojan Stefanović, Ljiljana Bela Antonić i Snežana Šoškić.

Prema riječima predsjednika RIK Vladimira Dimitrijevića, svi prigovori su identični, a odnose se na nepostupanje RIK u brojnim procesima, što je, kako podnosioci prigovora navode, doprinjelo kompromitovanju izbornog procesa i učinilo ga nelegitimnim.

U prigovorima se, takođe, navodi da je RIK postupila protivno slovu Ustava, u kom piše da je Kosovo sastavni dio Srbije.

Navedeno je i da RIK nije sankcionisao ponašanje predsjednika Republike i nije ništa učinio povodom pojave fantomskih birača i kupovine glasova. Podnosioci prigovora tražili su da se izborni proces poništi u cjelini, jer smatraju da će u suprotnom novi saziv Skupštine biti nelegitiman.

Dimitrijević je objasnio da su primjedbe odbačene zbog toga što su ih podnijela neovlašćena lica.