Nedim Sladić poručio Vladi Kantona Sarajevo: “Ne, neću vam nikada oprostiti…”

Sarajevo je jutros drugi najzagađeniji grad na svijetu prema indeksu kvalitete zraka.

Indeks zagađenja trenutno je 196 što je ujedno i znak da je zrak nezdrav. U zraku su najzastupljenije PM 2,5 čestice, kao i veliki broj PM10 čestica.

Koncentracija PM 2,5 čestica je trenutno 28.6 puta veća od vrijednosti smjernica za kvalitet zraka koje je propisala WHO (Svjetska zdravstvena organizacija).

Pojedini mediji tražili su očitovanje premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka ali još uvijek bez odgovora.

Za to vrijeme vlastima se oštrom porukom obratio meteorolog Nedim Sladić.

@sarajevskaseharamedia Izronitr s nama iz sarajevskog smoga #Sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #zagadjenje #magla #smog #aerozagadjenje #polution #airpolution #dron #drone #dronefootage #dronevideo ♬ Spooky and scary music – LEOPARD

Ne, neću vam nikad oprostiti, jer se toleriše i previše, a nemar gutamo svi mi! Ni neplansku gradnju, ni svako dijete koje je razvilo predispoziciju za bronhitis i astmu zbog aerozagađenja. Ni uništene prirodne vjetrene koridore zarad nečije pohlepe.

Ne opraštam vam kršenje osnovnih ljudskih prava – pravo na čist zrak.

Ne, neću oprosititi patnju što smo primorani nositi maske da bismo zaštitili pluća, kao da je jek pandemije.

Na dušu vam svaka bespotrebno potrošena konvertibilna marka koju ste mogli u posljednjih 20 godina uložiti u gasifikaciju grada kako je to uradio Emerik Blum”, napisao je Sladić.

Najzagađeniji grad jutros je Lahore, Pakistan, a prvi iza Sarajeva nalazi se Delhi, Indija.

Podsjetimo, sinoć je glavni grad bio rekordno zagađen kada je vazduh bio “opasan”, sa indeksom kvaliteta od 426.

Ovako su sinoć kasno izgledale ulice Sarajeva.

@sarajevskaseharamedia Ovako je Sarajevo izgledalo večeras kada je vazduh dostigao rekordan nivo zagađenosti, a glavni grad postao ubjedljivo prvi na neslavnoj listi #Sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #zagadjenje #magla #smog #aerozagadjenje #polution #airpolution ♬ Spooky piano horror scary – Sound Production Gin

Smog u Sarajevu, posebno u zimskom periodu, predstavlja ozbiljan ekološki problem koji ugrožava zdravlje građana i kvalitetu života u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Zbog svoje geografske pozicije u kotlini okruženoj planinama, Sarajevo je podložno zadržavanju zagađenog zraka, posebno tijekom zimskih mjeseci kada su temperature niske, a atmosferski pritisci visoki.

Glavni uzroci smoga su emisije iz individualnih ložišta gdje se koriste niskokvalitetni ugljen i drva, kao i ispušni plinovi starih i neefikasnih vozila. Ovaj problem se dodatno pogoršava slabom regulacijom i kontrolom emisija, nedostatkom zelenih površina, kao i nedovoljnom sviješću građana o važnosti ekološki prihvatljivog ponašanja.

Posljedice su višestruke: od smanjenja vidljivosti do povećanja respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja među stanovnicima, što ukazuje na hitnu potrebu za sveobuhvatnim i efikasnim rješenjima za ovaj ekološki izazov.