Rus doletio u Ameriku, ali se ne sjeća kako se našao u avionu, slučaj je prepun bizarnosti

Čovjek koji tvrdi da je radio kao ekonomist u Rusiji doletio je iz Kopenhagena u Los Angeles kao slijepi putnik, bez putovnice, vize i avionske karte.

Tvrdi da se ne sjeća kako se našao u avionu. Nalazi se u pritvoru i prijeti mu zatvor.

Muškarac koji je doletio avionom iz Danske u Los Angeles bez putovnice ili karte rekao je američkim vlastima da se ne sjeća kako je prošao kroz osiguranje u Europi, navodi se u federalnoj tužbi koju je podnio FBI.

Optužen je za savezni zločin i prijeti mu petogodišnja zatvorska kazna, a istraga je u tijeku jer cijela je priča, najblaže rečeno, vrlo neobična.

Sergej Vladimirovič Ochigava stigao je u međunarodnu zračnu luku Los Angeles 4. novembra letom 931 Scandinavian Airlinesa iz Kopenhagena.

Vlastima je muškarac, koji tvrdi da je rođen 1977. goidine, najprije rekao da je ostavio putovnicu u zrakoplovu kojim je letio.

Međutim, službenik američke carinske i granične službe nije ga mogao pronaći ni na jednom popisu putnika bilo kojeg dolaznog međunarodnog leta, navodi se u pritužbi podnesenoj 6. novembra saveznom sudu u Los Angelesu.

Ochigava je optužen da je bio slijepi putnik u zrakoplovu, a izjasnio se nevinim na čitanju optužnice. Suđenje je zakazano za 26. decembra, piše Guardian.

Premda nije imao putovnicu ni vizu za ulazak u SAD, carinici su među njegovim stvarima pronašli ruske i izraelske isprave. No, u tužbi nije navedeno koje je nacionalnosti niti je li dvojni državljanin.

Policajci su također u njegovu telefonu pronašli fotografiju koja djelomično prikazuje putovnicu s njegovim imenom, datumom rođenja i brojem putovnice, ali ne i njegovu fotografiju.

Bizarno ponašanje

Posada leta rekla je istražiteljima da je Ochigava tijekom polijetanja bio na sjedalu koje je trebalo biti slobodno, a zatim je lutao po zrakoplovu, mijenjao sjedala i pokušavao razgovarati s drugim putnicima koji su ga ignorirali.

Tražio je i dva obroka dok su stjuardese putnicima posluživale hranu, a navodno je pokušao pojesti i čokoladu koja je pripadala kabinskom osoblju.

Tijekom ispitivanja Ochigava je izjavio da ima doktorat iz ekonomije i marketinga i da je ranije radio kao ekonomist u Rusiji. Tvrdio je i da nije spavao tri dana i da ne razumije što se događa, navodi se u dokumentu koji je potpisao FBI.

Kako je ušao u avion i bez ukrcajne propusnice prošao kroz sigurnost zračne luke u Danskoj – tvrdi da ne zna, a nije bio siguran ni je li imao kartu.

Istražitelji su navodno u njegovu mobitelu pronašli i screenshot karte koja prikazuje lokaciju hostela u Kielu u Njemačkoj te kartu nepoznatog grada.

Neobičan incident

Stručnjaci za zrakoplovstvo nazvali su incident neobičnim i sugerirali da se Ochigava možda oslanjao na unutarnje znanje o operacijama zračnih prijevoznika.

Nikada nisam čuo za takav pokušaj”, rekao je Mark Gerchick, bivši glavni savjetnik Savezne uprave za zrakoplovstvo.

Čuo sam za slučajeve ljudi koji su se šunjali avionima, ali ovo je druga razina”, kazao je za Los Angeles Times.

Barry Schiff, konzultant za zrakoplovstvo i bivši zrakoplovni pilot s više od 30 godina iskustva, smatra da je Ochigava znao kako izbjeći sumnju angažiranjem drugih putnika i članova posade.

Momak je imao hrabrosti, moglo bi se reći, ali ostaje misterij zašto je to učinio”, dodao je.

Thom Mrozek, glasnogovornik američkog državnog odvjetništva u Los Angelesu, rekao je da je istraga o Ochigavi i dalje u tijeku, ali vlasti vjeruju da je on ruski državljanin.

Ochigavin savezni javni branitelj nije zasad odgovorio na upite medija. Dužnosnici Scandinavian Airlinesa samo su rekli da su upoznati s istragom u SAD-u i Danskoj.