Susret gradonačelnika Sarajeva i Istanbula: “Dva grada danas bliža nego ikada”

U Istanbulu su se susreli gradonačelnica Benjamina Karić i gradonačelnik kulturnog i privrednog centra Turske, Ekrem İmamoğlu.

Gradovi Sarajevo i Istanbul su pobratimski gradovi, a gradonačelnik Ekrem İmamoğlu i ja smo istinski prijatelji. Sarajevo i Istanbul danas su bliži nego ikada“, istakla je gradonačelnica Karić.

Kazala je da su kroz Mrežu balkanskih gradova B40 i više susreta proteklih godina unaprijeđene međusobne prijateljske veze dva grada.

Očekuje se da 2025. godine Sarajevo bude domaćin „Balkanskog samita“ na kojem će se razmatati pitanja vezana za klimatske promjene, demokratiju, promet, okoliš i druge sektore koji imaju uticaja na lokalnu samoupravu.

Postavili smo dobre temelje saradnje, sada je na nama da u direktnim kontaktima i planiranjem projekata gradimo sretniju i prosperitetniju budućnost naših gradova i građana“, izjavila je gradonačelnica Sarajeva.

Složili smo se da su najvredniji resurs naši ljudi, građani Sarajeva i Istanbula, kojima je zajedničko – otvorenost, empatiju, srdačnost, dobročinstvo.