Aljoša Čampara: “Novaliću su krivi svi osim onih koji su ga uvukli u sve ovo, a to je vrh SDA”

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i član Predsjedništva NiP-a, Aljoša Čampara reagovao je na pravosnažnu presudu u predmet “Respiratori”.

Čampara je, preciznije, reagirao na tvrdnje bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića koji je presuđen na četiri godine zatvora.

Iz cijele ove afere jedino mi je kao čovjeka žao Fadila Novalića. On nikad nije bio političar, to nije u njegovom habitusu, a sva ova dešavanja potvrdila su da je on jedan obični politički naivac“, kazao je Čampara.

Čampara, koji je bio ministar unutrašnjih poslova u Vladi koju je vodio Novalić, ističe da su “Novaliću krivi svi – mediji, tužilaštvo, OSCE, medjunarodna zajednica, američka ambasada, samo kao krivce ne prepoznaje one koji su mu i došli glave, oni koji su ga uvukli u sve ovo, a to je vrh SDA.”

Oni sada ostaju na slobodi, a Fadil ide na odsluživanje zatvorske kazne. Novalić je na osnovu SMS poruke primio po nalogu Asima čovjeka koji se bavi proizvodnjom malina, da dogovori sa njim kupovinu respiratora u vrijednosti nekoliko miliona.

Bez naloga stranke takvu glupost Fadil sam nikad ne bi napravio. Ne zamjeram mu izjave ni optužbe na moj račun i nisam ih planirao komentarisati, jer u ovom trenutku dovoljno je teško njemu sa samim sobom”, naveo je Čampara.