Ambasada SAD o obilježavanju neustavnog Dana RS: “Nećemo oklijevati da opet reagujemo na antidaytonsko djelovanje”

Američka ambasada oglasila se sa saopštenjem povodom obilježavanja 9. januara, Dana RS koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Kazali su da problem nije proslava, već odluka da to bude 9. januara.

U više svojih presuda, Ustavni sud BiH jasno je istaknuo da je obilježavanje Dana Republike Srpske devetog januara neustavno.

Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara. Povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija.

Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja. Član III (3) Daytonskog ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH.

Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja.

Sjedinjene Države očekuju da će relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana Republike Srpske devetog januara.

Sjedinjene Države reagovale su i prije na antidaytonsko djelovanje i neće oklijevati da to urade i ubuduće”, navedeno je u saopštenju Američke ambasade.