Američki borbeni avioni nadlijetat će danas BiH

Američki borbeni avioni će danas izvesti vježbu iznad teritorije Bosne i Hercegovine, na dan kada je u Banjoj Luci najavljen početak dvodnevnog obilježavanja dana Republike Srpske kojega je Ustavni sud BiH proglasio diskriminatornim i neustavnim.

Tu je informaciju lokalnim medijima potvrdio zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović.

Prema medijskim navodima, u zračni prostor BiH u ponedjeljak bi trebali ući avioni F-16 a Goganović to kvalificira kao provokaciju za što suodgovornim smatra ministra odbrane Zukana Heleza (SDP BiH).

Tvrdi kako je upravo Helez taj koji je “preko noći” dopustio da se obuka kontrole napada koju su zajednički planirale Oružane snage BiH i američka ratna avijacija organizira 8. januara, iako je ona trebala uslijediti tek krajem mjeseca.

Za Goganovića je to kako je kazao “klasična provokacija srpskog naroda”.

Jasno je da se poruka šalje uoči 9. januara i proslave dana RS-a”, izjavio je Goganović, zaprijetivši istragom i procesuiranjem svih koji su u tome sudjelovali.

Najavljenu je vježbu na dan kada u Banjoj Luci planira svečanu akademiju u povodu neustavnog dana RS-a na društvenoj mreži X komentirao i Dodik.

Napisao je kako nije službeno informiran o vježbi američkih vojnih aviona, no zna da za to nema saglasnosti Predsjedništva BiH.

A kad su već tu, vjerujemo kako će svojim prisustvom podržati proslavu dana Republike Srpske”, napisao je Dodik.

Iz Ambasade SAD-a u Sarajevu povodom nedavnih najava Milorada Dodika o donošenju Izbornog zakona RS najavili su da su spremni reagovati na svako antidejtonsko djelovanje.