Arnaut zatražio informacije o incidentu u Vlasenici: “Ako je tačno da počinilac iz Njemačke, organi ove zemlje će znati za to”

Ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut obratio se Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, tražeći da mu se dostave podaci o incidentu i počiniocu incidenta u Vlasenici.

Posljednji u nizu incidenata, koji su vezani za provociranje Bošnjaka u Vlasenici, dogodio se u nedjelju, kada je jedna nadzorna kamera na kući jednog bošnjačkog povratnika snimila kolonu automobila.

Iz jednog od njih se jasno čulo “ustajte, balije”.

Tražio sam informacije o šovinisti koji je gnusno vrijeđao i strašio povratnike u Vlasenici. Ako su tačni navodi da živi u Njemačkoj, organi ove zemlje, koji imaju nultu toleranciju za takve poruke, to trebaju znati“, naveo je Arnaut.

Podsjetimo, nakon što su uhapšene dvije osobe inicijala G. A. i N. G. iz Srebrenice zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo izazovanje opće opasnosti, sinoć su se okupili lokalni Srbi ispred policijske stanice u Srebrenici zahtijevajući da se uhapšeni puste na slobodu.

Na ove skandalozne incidente u Srebrenici reagirao je Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac i nekadašnji vođa tima istražitelja Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo.

Protesti koje ispred policije u Srebrenici predvodi sveštenik, po kome je hapšenje onih koji su na badnje veče pucali na kuće povratnika ‘gušenje vjerskih sloboda srpskog naroda’, odraz je stanja u društvu koje 30 godina modeliraju politike iz Beograda i SPC-a. Ne u moje ime“, poručio je Miković.