Danas pretežno oblačno i hladno, povremeno sa slabim snijegom

Jutros je Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme, ponegdje u planinskim područjima i sa slabim snijegom, a u Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 07 sati iznosile su: Bjelašnica -12 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac -7, Bihać, Bugojno, Gradačac, Sarajevo i Tuzla -4, Banja Luka, Drvar, Livno i Sanski Most -3, Doboj i Zenica -2, Široki Brijeg 2, Mostar i Trebinje 3, Stolac 4, Neum 5 stepeni.

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni povremeno sa slabim snijegom, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Najviša dnevna od -4 do 2, na jugu od 4 do 10 stepeni.

U Sarajevu oblačno vrijeme, povremeno sa slabim snijegom. Najviša dnevna teperatura oko -2 stepena.

Narednih dana hladno sa susnježicom

Sutra, u srijedu, u Hercegovini i na jugozapadu Bosne pretežno sunčano vrijeme. U ostatku zemlje umjereno do pretežno oblačno, uz djelimično razvedravanje tokom dana. Na krajnjem sjeverozapadu Bosne je povemeno moguće provijavanje slabog snijega.

Vjetar slab, uglavnom, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od -10 do -4, na jugu do 2, a najviša dnevna od -4 do 2, na jugu do 8 stepeni.

U četvrtak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove može biti magle.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -8 do -2, na jugu do 2, a najviša dnevna od -2 do 4, na jugu do 10 stepeni.

U petak u Bosni pretežno oblačno, a u Hercegovini sunčano vrijeme. U nizinama Bosne povremeno je moguća slaba kiša ili susnježica, a u višim područjima slab snijeg.

U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne umjerena do pojačana bura, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Jutarnja temperatura zraka od -6 do 0, na jugu do 3, a najviša dnevna od -4 do 2, na jugu do 10 stepeni.

Još ćemo čekati na deblji snježni pokrivač

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovoj prognozi druga sedmica u januaru na području Bosne i Hercegovine protečiće djelimično u zimskom ugođaju.

U centralnoj i istočnoj Bosni preovladavat će pretežno oblačno vrijeme sa povremeno slabim snijegom koji će stvarati novi snježni pokrivač, kako na planinama tako i u nižim podučjima.

Sredinom sedmice u kotlinama i duž riječnih tokova moguća je magla. Na sjeveru Bosne prognozira se susnježica i kiša.

Pretežno sunčano i djelimično oblačno izgledno je na jugu i jugozapadu zemlje. Temperature zraka primjerene dobu kojem se nalazimo.

Minimalne temperature zraka varirat će od -9 °C do -3 °C u Bosni, na području Hercegovine od -2 °C do 3 °C. Najviše dnevne temperature između -4 °C i 1 °C u Bosni, do 6 °C na jugu zemlje. Pred kraj sedmice na jugu maksimalne temperature moguće su i do 10 °C.

U periodu od 15.01. do 22.01. prema raspoloživim sinoptičkim materijalima preovladavat će pretežno oblačno sa susnježicom ili slabim snijegom u Bosni. Na jugu zemlje uglavnom slaba kiša koja bi mogla tokom dana biti intezivnija.

Jutarnje temperature kretat će se između -6 °C i 0 °C u Bosni do 4 °C u Hercegovini. Maksimalne očekivane temperature varirat će između -1 °C i 4 °C, u Hercegovini do 8 °C.