Danas protest mladih zbog subvencija za rješavanje stambenog pitanja, premijer obećao delegirati pitanje na sjednici Vlade

Grupa predstavnika mladih koji su na konačnoj listi javnog poziva za dobijanje subvencija za rješavanje stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo danas ćeispred zgrade Vlade KS organizovati proteste gdje će izraziti nezadovoljstvo iznosom koji će im dati KS.

Danas je i sjednica Vlade ovog kantona na kojoj je premijer obećao da će biti govora o ovom pitanju.

Nihad Uk, premijer KS jučer je razgovarao sa grupom mladih i naglasio da će danas dok oni budu protestovali biti održana sjednica Vlade KS.

Na Vladi ću iznijeti njihov stav da li postoji finansijski ili zakonski osnov da se neke odluke revidiraju”, rekao je jučer Uk.

Podsjetimo, Vlada KS je donijela Odluku o linearnoj raspodjeli 5,5 miliona KM na 1.142 aplikanta koji su uspješno prošli konkursnu proceduru za subvencije za kupovine stanova u ovom kantonu.

Prema toj raspodjeli, od planiranih 12.000 KM po kandidatu, Vlada KS će mladima podijeliti po 4.800 KM.

Iz neformalne grupe mladih naglašavaju kako se moglo predvidjeti da će broj prijavljenih biti mnogo veći nego ranije, a sve zbog izmijenjenih kriterija u odnosu na one koji su se primjenjivali ranije.

Budžet KS za 2023. bio je rekordan. Iznos od 4.800 KM (za mlade) najmanji je u zadnjih šest godina, a svjedočimo da je cijena nekretnina nikad veća. Iznos planiran mladima predstavlja samo 0,38 posto od ukupnog budžeta KS.

Treba podsjetiti i na sve izdatke kojima smo bili izloženi prilikom kupovine stanova – poput plaćanja poreza, sudskih taksi, sudskih vještaka, novih dokumenata. Svaki aplikant je na navedeno potrošio minimalno 2,500 KM, čime smo direktno ili indirektno, nas 1.141 napunili budžet iznosom većim od tri miliona KM, a što je 55 posto planiranog budžeta za mlade”, navela je jedna od korisnica subvencije, pocrtavajući da njihove žalbe nemaju veze sa političkim tokovima.

Ranije je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Bojan Bošnjak, danas naglasio kako stoji iza toga da kriteriji moraju biti bolji.