Denis Bećirović položio cvijeće na mezarju u Potočarima: “Nikakvi nelegalni praznici ne mogu promijeniti činjenice”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović danas je odao počast žrtvama genocida u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima gdje je izjavio da 9. januar, koji se u entitetu RS obilježava kao Dan Republike Srpske, nije datum za slavljenje.

To su, kako kaže, nesporne činjenice koje su utvrđene presudama sudova Ujedinjenih nacija.

Smatra da je obilježavanje 9. januara 1992. uzaludni pokušaj negiranja ustavnopravne činjenice da je bh. entitet RS administrativno-teritorijalna jedinica unutar nezavisne, suverene, nedjeljive i međunarodno priznate Bosne i Hercegovine.

Entitet RS egzistira unutar bosanskohercegovačke države od datuma potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ustavom BiH je jasno propisano da kontinuitet ima samo Bosna i Hercegovina. Entiteti nemaju kontinuitet i nikakvi nelegalni praznici ne mogu promijeniti tu činjenicu.

Politika razdvajanja bosanskohercegovačkih naroda i stvaranja paradržave na tlu države BiH bila je u potpunoj suprotnosti s domaćim pravnim sistemom i međunarodnim pravom”, naglasio je Bećirović.

Najviši pravni akt BiH, ističe, nije 1992. propisivao nikakvo pravo na samoopredjeljenje etničkim zajednicama u BiH.

Zato je, napominje, antiustavno okupljanje sljedbenika pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Krajišnika, Mladića i drugih 9. januara 1992. bio čin bezakonja i nasilja nad pravnim poretkom.

Podsjeća da su nadležni organi utvrdili da 9. januar kao datum praznovanja ne iskazuje zajedničke vrijednosti svih naroda i građana, tj. da ne predstavlja simbol kolektivnog zajedničkog sjećanja koji može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta, jer simbolizira samo jedan, srpski narod, i jer je donesen bez pristanka svih naroda i građana.

Ovom prilikom, Bećirović je pozvao sve nadležne vlasti u BiH, da u vršenju svojih ustavnih i zakonom određenih nadležnosti, osiguraju da u multietničkoj i multikonfesionalnoj BiH, multietnički sastav entiteta bude primijenjen kao relevantno činjenično stanje u odnosu na praznike koji imaju simboličko značenje.

Suprotno tome, proslavljanje svjetovnog praznika na datum koji je isključivo vezan za jedan narod, organiziranje crkvenih svečanosti i slavljenje krsne slave RS istog tog datuma, sa isključivo jednom religijskom skupinom i jednim narodom, predstavlja nedozvoljenu diskriminaciju drugih naroda i socijalnih grupa bez opravdanog i legitimnog cilja, kako je to utvrdio i Ustavni sud BiH u svojoj konačnoj i obavezujućoj odluci o dopustivosti i meritumu broj: U-3/13 od 26. novembra 2015. godine. Na isti način očekujem i preduzimanje adekvatnih mjera od Ureda visokog predstavnika u BiH”, poručio je Bećirović.

On je danas u Potočarima razgovarao s predstavnicima Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ i Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Nakon razgovora s predstavnicima Udruženja, u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima položio je cvijeće i odao počast žrtvama genocida, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.