EUFOR sankcionisao vojnika koji je prisustvovao obilježavanju neustavnog “dana RS”

Vojnik EUFOR-a koji je 9. januara, tokom obilježavanja dana “Republike Srpske”, kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim, stajao u crkvi u Milićima, te prisustvovao i služenju parastosa poginulim borcima u Spomen sobi, suspendovan je i vraćen kući iz zone operacija.

Ovo je potvrđeno medijima iz EUFOR-a, odakle su naglasili da je ova mjera izrečena nakon što je, utvrđeno da ponašanje pripadnika jednog od timova za vezu i osmatranje (LOT), koji je bio zadužen da prati i osmatra događaje 9. januara, nije bilo u skladu sa principima kojih se pridržava EUFOR.

EUFOR naglašava da su integritet i nepristrasnost njegove misije od najveće važnosti“, poručili su iz EUFOR-a.

Iz EUFOR-a su, ranije objasnili da je vojnik bio “na zadatku i misiji” i dodali da je on “dio EUFOR-ovog tima za vezu i posmatranje s lokalnom zajednicom”, ali i da će pokrenuti istragu zbog prisustva vojnika tokom obilježavanja neustavnog “dana RS” u Milićima.

Prisustvo vojnika EUFOR-a osudio je i Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS.

Oni koji bi trebali da štite Dejtonski sporazum, a njegov sastavni dio je Ustav Bosne i Hercegovine, i njegove odluke, oni prisustvuju obilježavanju 9. januara kao dana RS, suprotno odluci Ustavnog suda. EUFOR na skupu u Milićima”, napisao je on na X-u.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je tri puta presudio da je 9. januar kao Dan Republike Srpske neustavan, jer diskriminiše Bošnjake i Hrvate.

Nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH je krivično djelo, za koje je propisana zatvorska kazna do pet godina.