Influnserica iz Sarajeva se hvalila vožnjom 108 km/h kroz grad, policija joj oduzela vozačku i kaznila sa 400 KM

Influenserica iz Sarajeva Adna Helić objavila je na svom Instagram profilu bahatu, ali i opasnu vožnju kroz grad, tačnije kroz naselje Halilovići u glavnom gradu.

Kako je vidljivo na mrežama, vozila je 108 kilometara na sat kroz naselje gdje je ograničenje 60 kilometara na sat.

I stvar da bude još gora, time se pohvalila, snimila i objavila na Instagram storyju.

Kazna za ovaj prekršaj u saobraćaju je 400 KM, dva mjeseca bez vozačke i dva boda. Iz MUP-a Kantona Sarajevo su ranije potvrdili da su upoznati te da policijski službenici postupaju po ovom slučaju.

Oglasio se i ministar Admir Katica

Povodom slučaja Adne Helić za koju je utvrđeno da je kroz naseljeno područje upravljala vozilom neprilagođenom brzinom, a što je zabilježeno i snimkom objavljenim na društvenim mrežama, ministar MUP-a KS Admir Katica uputio je reakciju.

Najoštrije osuđujem svako nedozvoljeno ponašanje u saobraćaju, posebno imajući u vidu teške i neprežaljene gubitke života kojima smo svjedočili ne tako davno na našim ulicama.

Želim istaći da je u slučaju A.H. koji je danas uznemirio javnost policija odmah reagovala, ispitala i utvrdila odgovornost, te je protiv prekršioca izrečena zaštitna mjera oduzimanja vozačke dozvole u trajanju od 60 dana i izdat prekršajni nalog u iznosu od 400 KM.

MUP Kantona Sarajevo intenzivno primjenjuje smjernice o poboljšanju sigurnosti u saobraćaju koje uključuju i pojačane preventivne i represivne mjere, povećan broj policijskih službenika na terenu, kao i pojačan rad Jedinice interventne policije i jedinice za bezbjednost saobraćaja.

U ovoj godini obezbijedili smo i dodatnih 1,5 miliona maraka u budžetu za nabavku novih radarskih sistema kojima ćemo povećati sigurnost u saobraćaju i proširiti sistem stacionarnih i mobilnih radarskih uređaja na cestama u Kantonu Sarajevo. Na taj način ćemo efikasnije suzbijati i sankcionisati prekršaje u saobraćaju.”

Veliki broj osuda

Brojne javne ličnosti osudile su njenu ‘pohvalu’ bahatom vožnjom, a tim povodom reagovala je i Sanela Klarić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.

Otvoreno hvaljenje nesavjesnom vožnjom javni je šamar i ponižavanje i građana, ali i policije. Očekujemo da policija hitno reaguje i javno obznani šta je tačno uradila u ovom slučaju.

Očigledno je da snimanje i objavljivanje samog sebe u prekršaju govori da ne postoji strah od sankcije. Moramo sebi priznati da je sistem sankcionisanja saobraćajnih prekršaja zakazao i da je povjerenje građana u njega izgubljeno. Pozivamo policiju da što prije vrati izgubljeno povjerenje”, istaknula je Klarić.

Inače, Adna Helić je influenserica iz Sarajeva koja ima više od 180 hiljada pratilaca na društvenoj mreži Instagram.

Kako joj je navedeno na profilu, internacionalni je edukator za beauty tretmane, te vlasnik caffe and beauty loungea.

Ranije je na X-u bilo reakcija i na ovo poduzetništvo, gdje su određeni korisnici navodili da smatraju neprimjerenim staviti u isti prostor salon i kafić.