Italija uvodi stroga pravila influencerima: “Ovo je kraj Divljeg zapada”

Italijanski influenceri i ostali kreatori sadržaja na društvenim mrežama uskoro bi mogli biti vezani istim pravilima kao i tradicionalni mediji kada objavljuju sadržaje na internetu.

Aktivnosti influencera bit će pod nadzorom Talijanske agencije za komunikacije (AGCOM), javlja BBC.

Pravila će se u početku primjenjivati na influencere s više od milijun pratitelja. “Divlji zapad influencera je gotov”, rekao je šef AGCOM-a Giacomo Lasorella.

Počinjemo s velikima, ali i drugi će se morati prilagoditi”, rekao je za novine La Repubblica.

Istaknuti influenceri suočit će se s pozamašnim kaznama ako ne uspiju jasno označiti suradnju brendova ili otkriti svoje komercijalne interese.

Predložene smjernice također imaju za cilj zaštititi djecu, s novim skupom propisa koji uključuju stroge kazne za influencere koji ne oglašavaju ispravno svoju suradnju s brendom i vlastite komercijalne interese, s kaznama do 250.000 eura.

AGCOM je u priopćenju rekao da će se njegove mjere odnositi na “komercijalnu komunikaciju i zaštitu temeljnih prava ljudi, maloljetnika i sportskih vrijednosti”.

U slučaju plasmana proizvoda, “influenceri su dužni umetnuti upozorenje o reklamnoj prirodi sadržaja”, stoji u saopćenju.

Influencerica reklamirala božićni kolač tvrdeći da će pomoći dječjoj bolnici

Mnogi će odluku AGCOM-a vidjeti kao povezanu s nedavnim skandalom u koji je bila upletena glavna talijanska influencerica Chiara Ferragni – što je Lasorella zanijekao.

U decembru je Ferragni, koja ima gotovo 30 miliona pratitelja na Instagramu, kažnjena s nešto više od milion eura jer je tvrdila da će prodaja “dizajnerskog” ružičastog božićnog kolača pomoći u financiranju dječje bolnice u Torinu. U stvarnosti je proizvođač kolača dao novac bolnici nekoliko mjeseci prije lansiranja proizvoda.

U izjavi objavljenoj svojim pratiteljima rekla je da je napravila “pogrešku u dobroj vjeri… povezujući komercijalnu aktivnost s dobrotvornom”.

Prošle je sedmice talijanska policija objavila da će protiv Ferragni biti pokrenuta službena istraga zbog prevare u vezi sa slučajem božićnog kolača.

Prošle su godine u drugim europskim zemljama uvedena stroža pravila za influencere.

U junu je Francuska donijela zakon prema kojem se influenceri mogu suočiti s kaznom zatvora ako se utvrdi da su prekršili nove propise o reklamiranju. Bilo je to prvi put da je posao influencera zakonski definiran u Europi.

U oktobru je Europska komisija najavila da će pojačati nadzor nad poslovnim praksama i aktivnostima influencera, navodeći da će kreatori digitalnog sadržaja morati “slijediti poštenu komercijalnu praksu, a njihovi pratitelji imaju pravo na transparentne i pouzdane informacije”.

Dok Europa pooštrava pravila i kažnjava Sarajevo daje subvencije influenserima

Kao što smo mogli vidjeti u gore nabrojanim primjerima brojne zemlje su se odlučile pozabaviti divljim zaradama influensera koji rijetko plaćaju poreze.

Možda u drugim zemljama i plaćaju, ali u našim je to ekstremna rijetkost.

Da sve bude još gore, u žižu interesovanja javnosti dospjela je i influenserica Naida Pehilj Bocnak, na društvenim mrežama poznatija kao “Bojnakova”.

Ona je na listi za subvencije za kupovinu stana zauzela 21. mjesto.

Inače, radi se o bh. influenserici koja živi i radi u Turskoj i koja često svoje pratitelje obavještava o svojoj svakodnevnici koju prati i luksuzni način života.

Tako će kasirke, rudari, stariji građani, kao i mladi koji mogu samo sanjati o rješavanju stambenog pitanja praktično platiti dio stana influenserki, za koji također vjerujemo da će biti ekstremno luksuzan, iako neće živjeti u Sarajevu.

Da sve bude još gore, mladi koji su dobili te subvencije protestuju i omalovažavaju 5.000 KM koje su dobili…