Jugo donosi dašak proljeća, pa će zima opet pokazati “zube”

Sutra će u Bosni i Hercegovini biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Kiša se očekuje u Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne, uglavnom tokom noći na četvrtak. U većem dijelu Bosne slabije padavine.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Od poslijepodnevnih sati i tokom noći na četvrtak su izgledni i jaki udari juga.

Jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2, na jugu od 5 do 9, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14 stepeni.

U Sarajevu će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura oko -1, a najviša dnevna temperatura zraka oko 11 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH

Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ-a, kazao je medijima da narednih nekoliko dana neće nalikovati pravoj zimi kakvu imamo u BiH tokom januara.

Nagle izmjene temperaturnog režima bit će, naglašava, glavna karakteristika vremenskih prilika sve do sredine iduće sedmice.

Sve do kraja radne sedmice očekuju nas dosta visoke temperaturne vrijednosti, a kao posljedica pojačanog vjetra s juga. Dakle, južina nam donosi ovako visoke vrijednosti temperature, a posebno će to biti izraženo u Hercegovini i na jugozapadu Bosne gdje su na momenti mogući olujni udari juga“, kazao je Krajinović.

Ipak, u takvim okolnostima, nastavlja, u kotlinskim predjelima Bosne usljed turbulencija u atsmoferi zrak će biti izuzetno čist, pa će građani, napokon, u sjevernijim kotlinskim predjelima prodisati.

Kiša će biti skoro svakodnevno prisutna, ali će padati samo povremeno i bit će slabijeg intenziteta u većem dijelu zemlje, a tek na jugu i na jugozapadu može biti nešto više kiše.

Sumirajući vremenske prilike u drugoj polovini ovog mjeseca, Krajinović iznosi da nas narednih nekoliko dana očekuju temperature zraka iznad prosjeka, a potom slijedi epizoda ispodprosječnih vrijednosti za januar.

Taj hladniji period će se zadržati dva do tri dana, a od sredine iduće sedmice temperature će biti uobičajene. Dakle, glavna karakteristika je nestabilno vrijeme, povremene padavine, većinom kiša, a samo u hladnijem periodu može pasti malo snijega“, zaključio je.

Prognoza za naredne dane

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Većina padavina se očekuje na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne povremeno sa kišom ili lokalnim pljuskom.

Prije podne jako jugo koje će oslabiti u poslijepodnevnim satima. Jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17 stepeni.

U petak kiša uglavnom u Hercegovini. U Bosni se tokom dana očekuje zahlađenje i kiša bi prelazila u susnježicu i snijeg.

Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini južnog smjera.

Topliji dio dana u Bosni je u jutarnjim satima, zatim postupno zahlađenje. U Hercegovini bi se zadržalo toplo sa temperaturama od 8 do 14 stepeni.

U subotu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje na jugu može pasti i malo kiše, a u centralnim i istočnim područjima i malo snijega.

Jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i 0, na jugu do 6, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 3, na jugu do 7 stepeni.