Konaković: “Komšić na sastanku s Rutteom tražio da EU ne otvori pregovore sa BiH”; Komšić: “To je laž”

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je govorio sinoć na tribini ove stranke koja je održana u sarajevskoj općini Novi Grad.

Konaković je govorio o rezultatima ove stranke u proteklih šest godina, ali i o aktuelnim političkim dešavanjima. Iznio je tvrdnje na račun lidera DF-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Konaković je kazao da je najbolji pokazatelj “razlika u politikama odgovor SDA i DF-a da odbiju poziv da dođu na razgovor”.

Želim vas podsjetiti da smo mi, kada se otvorila prilika da BiH napravi jedan iskorak, bi spremni otići u Neum iako smo znali da je to politički rizik. Tada smo pokazali istinski da nam je država BiH važnija od stranke ili bilo kojeg ličnog benefita.

Provjerio sam i dobio potvrdu sa više strane da je sam Željko Komšić na sastanku sa nizozemskim premijerom Rutteom u Predsjedništvu BiH tražio da EU ne otvori pregovore sa BiH. To je ta razlika između nas i njih, zamislite jednog lidera koji kaže nemojte s nama otvoriti pregovore“, kazao je Konaković dodavši da bi i “SDA i DF sigurno bili spremni na različite ustupke i političku trgovinu da bi osigurali benefite za sebe ili pak osigurali da kadrovi ovih stranaka koji su danas u pritvoru izađu na slobodu”.

Osvrćući se na stanje u Kantonu Sarajevu Konaković je rekao da je stub promjena u ovom kantonu Narod i Pravda te da je već niz stvari koje su prije samo nekoliko godina bile nezamislive danas očekivane i normalne.

Porodiljna naknada danas je u Sarajevu 1.200 KM, imenovani zvaničnici danas prijavljuju svoju imovinu, svaku promjenu koja nastane. Normalno je da djeca imaju subvenciju za vrtiće, postalo je normalno da svi učenici u osnovnim školama imaju besplatne udžbenike, postalo je normalno da su riješene liste čekanja za dodjelu stanova šehidskim porodicama i porodicama poginulih boraca.

I sve to se dešava u vrijeme finansijskog udara koji je utjecao na smanjenje prihoda od oko 100 miliona KM. I sve ovo je normalno u Sarajevu i samo u Sarajevu jer ovdje NiP lideriše procese“, kazao je Konaković.

Kada je u pitanju federalni nivo Konaković je kazao da je stanje deset puta gore nego se i moglo zamisliti, a posebno velika šteta je napravljena u Javnom preduzeću Autoceste FBiH i Elektroprivredi BiH.

Stanje nije najbolje ni u BH Telekomu”, rekao je Konaković i poručio da će se o tome govoriti naredne sedmice.

Željko Komšić: “To je laž”

Lider DF-a i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić demantovao je izjavu lidera NiP-a i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića koju je iznio na tribini svoje stranke sinoć u sarajevskoj općini Novi Grad.

Komšić se oglasio na društvenim mrežama.

To je laž, i izgleda jedino sredstvo koje mu je preostalo! Ipak previše je svjedoka sa tog sastanka za tako providnu laž. Ali to je tako dječija laž, ili još gore, bolesna laž”, rekao je Komšić.

Podsjetimo, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Marko Rutte bili su u dvodnevnoj posjeti BiH i pohvalili napredak BiH, ali je rečeno i to da BiH još ima obavezan i 14 prioriteta EK, a kako bi naša zemlja dobila datum otvaranja pregovora sa EU.

Iduća šansa za BiH bi trebala biti u martu. Zvaničnici i političari su podijeljeni u vezi toga da li će vlasti napraviti ključne korake kako bi BiH konačno dobila zeleno svjetlo.