Njegovatelji su heroji današnjice: Raste potražnja za njegom teško oboljelih i iznemoglih u vlastitom domu

Nažalost, u najvećem broju slučajeva nemamo veliki uticaj na to kada će neka bolest da promijeni naš život, a kada se to desi jednu od najvećih žrtava podnosi porodica.

U tim trenucima najpotrebnija je profesionalna pomoć do koje je danas izuzetno teško doći, što je ujedno i tema koja je poprilično zapostavljena u našem društvu.

Svi smo u jednom trenutku, među članovima bliže porodice ili okruženja, imali osobe koje zavise od njege profesionalaca, a vrlo često danas nismo u mogućnosti svojim najbližima pokloniti dovoljno vremena za oporavak.

Mnogi se odlučuju na domove za stara i iznemogla lica, što često može teško pasti starijim osobama obzirom da mijenjaju okolinu u kojoj im je do jučer bilo najugodnije.

Još uvijek postoji određeni broj osoba koje ne znaju da postoje agencije koje se isključivo bave tom vrstom posla – njegovateljstvom “jedan na jedan”.

O čemu se zapravo radi?

Riječ je o tome da se jedan njegovatelj brine o pacijentu u udobnosti njegovog doma što predstavlja veliku prednost za mentalnu i fizičku rehabilitaciju, naročito kada se radi o starijoj populaciji.

Njegovatelj je osoba koja je stručno obučena za njegu pacijenta, heroj koji uveliko olakšava svakodnevnicu pacijentu i porodici, i njihov posao se bazira isključivo na njezi pacijenta.

Međutim i tu dolazi do određenih problema kada pojedine porodice koje unajme agenciju smatraju da dobijaju domaćicu, a ne isključivo njegovateljicu.

Danas postoji više ovakvih agencija koje pružaju usluge njegovateljstva, ali apsolutni lider na tržištu je Agencija za kućnu njegu “Nur” koja već 16 godina nesebično njeguje starije i iznemogle građane, ali i najteže pacijente koje druge agencije ne žele da prihvate.

Agencija “Nur” je svojim šesnaestogodišnjim radom pokazala kako stručno, profesionalno i humano obavljati posao kućne njege starih i bolesnih lica, a glavni cilj ove agencije je pružiti kvalitetnu i stručnu njegu licima u njihovom domu.

Ono na šta se najviše akcenat stavlja i najbitnija je stavka u oporavku jeste da se pacijenti njeguju u okolinu gdje se osjećaju najljepše i najsigurnije, odnosno u vlastitom domu.