Oglasio se Elmedin Konaković nakon izjava NIP-ove zastupnice o “hiperprivilegovanoj kasti”

Nakon što je članica Naroda i pravde (NIP) i državna zastupnica Mia Karamehić – Abazović komentarisala aktuelno nezadovoljstvo mladih ovogodišnjim iznosom subvencije za rješavanje stambenog pitanja, oslovivši ih ‘hiperprivilegovanom kastom’, o ovom pitanju oglasio se i predsjednik navedene stranke, te ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković.

Poručio je kako se radi o dobrom projektu, te apelovao na Vladu Kantona Sarajevo kako bi iznašli rješenje i mladima isplatili dodatna sredstva koja bi bila približna iznosu koji im se obećavao.

Subvencija mladim ljudima prilikom kupovine stana projekat je koji smo u Vladi KS, na čijem sam čelu bio, pokrenuli na prijedlog ministra Čedomira Lukića.

Ideja nije imala socijalnu pozadinu pa tako ni kriteriji nisu bili socijalne naravi, ideja je bila da se pošalje poruka mladim ljudima da vlast razumije trenutnu situaciju u kojoj se nalaze i da ih podrži u jednom od najvažnijih životnih projekata, kupovine stana ili kuće”, započeo je Konaković, naglasivši da ne komentariše ničije izjave, nego proces.

Dodao je kako je broj aplikanata, koji se iz godine u godinu povećava, jedan od pokazatelja da se radi o dobrom projektu.

Stoga, naglasio je u objavi na zvaničnom nalogu na Facebooku, Vlada Kantona Sarajevo treba naći rješenje i ovoj grupi mladih isplatiti dodatna sredstva, barem približno iznosu koji su očekivali.

Vidio sam da je među aplikantima veliki broj stručnih, sposobnih i odgovornih mladih ljudi koji su hrabro zakoračili u novo poglavlje života, većina njih je uzela kredite koje će godinama vraćati bankama.

Zato vlast mora pokazati da je sad uz njih, a ne protiv njih. Sarajevo trpi mnogo zbog ukidanja pondera i to je sada veliki problem, ali priče poput ove moraju imati sretan završetak. Ako neko ima bolji i efikasniji prijedlog kako da se pomogne mladima prilikom kupovine stana neka predloži.

Sve dok ne pređemo na bolji model, treba nastaviti sa implementacijom postojećeg projekta. Može Vlada KS bolje u ovom i još nekim procesima, znam to. Ne mjerim ovu vladu sa vladama koju je predvodila ova destruktivna opozicija, to ne može u istu rečenicu, ali može i mora bolje.

Ova Vlada mora nastaviti sa podizanjem ljestvice u skladu sa našim standardima, standardima Trojke koja je dobila natpolovično povjerenje građana Kantona Sarajevo da nastavi započete procese. Pokažite sad da je briga o mladim ljudima istinski jedan od naših priotiteta”, poručio je Konaković.

Podsjetimo, subvencije za rješavanje stambenog pitanja u KS već mjesecima su predmet različite polemike, a sve je počelo izmijenjenim pravilima za konkurs, što je rezultiralo činjenicom da je 1142 aplikanta ostvarilo ovo pravo, te je na njih podijeljen iznos od 5,5 miliona KM.

Tako će svaki od njih dobiti iznos od oko 4.800 KM – iako se obećavalo da će iznos biti veći od 10.000 KM.

Nakon izjava Karamehić-Abazović, mladi su ponovno zakazali protest koji će biti održan u subotu, 20. januara.