Osuđeni pedofil Ivica Mišković ostaje u Hrvatskoj, BiH izgubila sve šanse za izručenje

Bh. pravosuđe nema mogućnost žalbe na odluku Hrvatske da ne izruči odbjeglog Ivicu Miškovića (65), koji je u Osnovnom sudu u Banjaluci osuđen za pedofiliju, a onda pobjegao iz sudskih prostorija i prebjegao u susjednu zemlju.

Ova informacija potvrđena je “Nezavisnim novinama”.

Podsjetimo, prema od ranije dostupnim informacijama, Ministarstvo pravde BiH zaprimilo je od Ministarstva pravosuđa i uprave Hrvatske odgovor na zamolbu za izučenje Miškovića.

Taj odgovor proslijedili smo nadležnom sudu u Banjaluci koji je i pokrenuo proceduru zahtjeva za izručenje navedene osobe. O sadržaju odgovora ne možemo govoriti budući je navedeni sud stavio oznaku tajnosti na ovaj predmet i samo taj sud može davati informacije za javnost.

Svaka odluka zamoljene države po molbi za izručenje je konačna i da na tu odluku država molilja nema pravo žalbe”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Ministarstva pravde BiH.

U praksi to znači da od izručenja nema ništa, ali je našem pravosuđu, ipak, ostalo nekoliko “kečeva u rukavu”, s tim što ni oni ne podrazumijevaju da će Mišković završiti između zidina zatvora u BiH.

Ovo je bila molba za izručenje. Sada, recimo, sud ima mogućnost ustupanja tog predmeta Hrvatskoj radi nastavka krivičnog gonjenja. Ili, ako presuda postane pravosnažna, sud opet može uputiti zamolnicu da Mišković u Hrvatskoj izdržava kaznu”, pojašnjava izvor “Nezavisnih novina”, upućen u procedure u ovakvim slučajevima.

Iz Osnovnog suda u Banjaluci su rekli da su 5. januara zaprimili akt Ministarstva pravosuđa i uprave Hrvatske od 27. decembra 2023. u kojem su navedeni razlozi zbog kojih molba za izručenje Miškovića Bosni i Hercegovini nije udovoljena.

Naime, kako je pojašnjeno, nisu ispunjene pravne pretpostavke propisane Ugovorom između Hrvatske i BiH o izručenju iz 2012. godine.

Sud nije stranka u predmetu izručenja i nema pravo žalbe”, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” iz Osnovnog suda u Bijeljini.

Podsjetimo, kako je osuđeni pedofil Ivica Mišković iz Kaknja uspio pobjeći u Hrvatsku i da li je zakazala neka od naših institucija, pitanje je kojim je već sedmicama zaokupljena domaća javnost, a pogotovo je intrigantan sam njegov prelazak u susjednu zemlju. I, sedmicama na naš upit konkretan odgovor čekamo iz Granične policije BiH.

On je, podsjetimo, pobjegao 7. novembra 2023. iz Osnovnog suda u Banjaluci, nakon što je zbog četiri obljube nad djevojčicom osuđen na ukupno četiri godine robije, a ovaj sud je sutradan donio naredbu o raspisivanju potjernice.

Zasad nije poznato ni da li se snašao i u Hrvatsku prešao preko nekog graničnog prelaza, ili je pronašao ilegalnu rutu, te preplivao Unu ili Savu, mada je upitan takav scenario, budući da ima problem s koljenom i vještački kuk. Ili, možda ga je, opet, neko prevezao čamcem. Ni tu mogućnost još niko ne isključuje.

Iz Osnovnog suda u Banjaluci ranije su rekli da je međunarodna potjernica po kojoj je on prvobitno nakon prvog bijega uhapšen ostala na snazi iako je on bio u pritvoru.

Kako je na snazi bila međunarodna potjernica, na osnovu nje su sve policijske agencije imale osnova da imenovanog uhapse”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Osnovnog suda u Banjaluci.

Ivica Mišković, kako je saopštila zagrebačka policija, lociran je na području Zagreba, ali nije uhapšen i sada slobodno šeta glavnim gradom Hrvatske, a uspio je stići i do jedne novinske redakcije i ispričati kako je prevario kompletan bh. pravosudno-policijski sistem.