Plaćenike iz Srbije stigla kazna Kremlja nakon što su se žalili da ih Rusi tuku i tretiraju kao stoku nazivajući ih “ciganima”

Nakon što se Dejan Berić, plaćenik iz Srbije u ruskoj vojsci, prošle sedmice požalio da Rusi iz 119. padobranske pukovnije “tretiraju Srbe kao stoku, zovu ih ciganima i tuku”, stigla je kazna od ruskog ministarstva odbrane, pišu srbijanski mediji.

Kako piše Blic, njihov zahtjev da se presele u Ahmat u bataljon koji bi bio pod zapovjedništvom čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

Umjesto toga, plaćenici su poslani na mjesta najžešćih borbi, a rusko tužilaštvo pokrenulo je postupak istragu koja bi mogla dovesti do kaznenog postupka.

Kako javljaju ruski mediji, status Berića kao člana “Putinovog tima” nije pomogao.

Prethodno ih je Berić uvjeravao da se uspješno dogovorio s Ramzanom Kadirovom o prelasku u Ahmat, što je, navodno, omogućio lično ruski general Apti Alaudinov.

Međutim, nakon toga je rusko ministarstvo odbrane odbilo zahtjev Kadirova, uz formulaciju “da svaka javna iznuda i provokacija protiv rukovodstva vojnog resora mora biti suzbijena i sankcionirana”.

Vojno tužilaštvo je dobilo zadatak da donese presudu po kojoj će plaćenici iz Srbije ostati krivi za incident kao “pobunjenici i izdajice”.