Ponovo odgođeno ročište Dodiku: Sudija Strika tražio razdvajanje postupka, odbrana zatražila izuzeće za njega i još sedam sudija

Ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću ponovo je odgođeno.

Lukić se nije pojavio na ročištu iz zdravstvenih razloga pa je sudija Suda BiH Mirsad Strika predložio da se postupak u ovom slučaju razdvoji, odnosno da se odvojeno sudi Dodiku i Lukiću.

Ovaj prijedlog naišao je na oštre reakcije odbrane Milorada Dodika koja je već imala spreman spis – Zahtjev za izuzeće sudije Strike, ali i još sedam sudija.

Sudija Strika izrazio je sumnju da se Lukić nije pojavio s namjerom da se ovaj postupak oduži navodeći da je do sada ročište otkazivano nekoliko puta.

Predložio je da se, ukoliko se dokaže da Lukić ima zdravstvenih problema, postupak razdvoji.

Odbrana Dodika potom je zatražila njegovo izuzeće navodeći da je Strika pristrasan i da je upravo zahtjev razdvajanje postupka za njih dokaz da je, kako kažu, ovo suđenje pokušaj eliminisanja Dodika iz političkog života.

Tražili su izuzeće sedam sudija Vanraspravnog krivičnog vijeća, Apeliaconoig odjela Suda BiH i izvjestioca u slučaju Dodik. Smatraju ih, kako kažu, odgovornim što se žalbe i zahtjevi Dodika nisu razmatrali na ispravan način.

Glavni pretres odogođen za 30. januar.