Poznat termin dženaze 19-godišnjem Farisu Pendeku koji je ubijen na Otoci

Na gradskom mezarju Vlakovo u srijedu 31. januara u 13 sati klanjat će se dženaza 19-godišnjem Farisu Pendeku koji je ubijen u sarajevskom naselju Otoka.

Za njegovo ubistvo osumnjičen je 23-godišnji Adem Šuman, kojeg su uhapsili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Šuman se predao policiji u prisustvu advokata nakon čega je po proceduri i uhapšen.

U zvaničnom saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo danas su objavljeni svi detalje ubistva u sarajevskom naselju Otoka.

U nedjelju, 28. januara 2024. godine, oko 23:35 sati, PU Novi Grad obaviještena je da je na raskrsnici ulica VII transverzala i Bulevar Meše Selimovića došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane NN muškarca.

Izlaskom na mjesto događaja, policijski službenici su u ulici VII transferzala zatekli putničko motorno vozilo Citroen, u kojem je bila muška osoba s vidnom povredom u gornjem dijelu tijela.

Ljekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć su u 00:07 sati konstatovali smrt muškarca, za kojeg je utvrđeno da je riječ o F.P. (2005) iz Sarajeva. Vozaču D.K. (2005) i putniku E.R. (2005) su konstatovane lake tjelesne povrede, dok treći putnik iz vozila, B.H. (2005) nije povrijeđen”, navodi se u saopćenju.

Potom su dodali:

Uviđajem je rukovodila tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a obavili su ga pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

U poslijepodnevnim satima, dana 29.01.2024. godine, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom postupajuće tužiteljice, lišili su slobode A.Š., rođen 2000. godine u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ubistvo (član 166. stav 2, tačka b) KZ FBiH) na štetu F.P. (2005).

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela (član 346. KZ FBiH) istog dana su lišeni slobode E.G. (1987) i M.S. (2000), obojica iz Sarajeva.

Osumnjičeni su predati u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS, a policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva KS, nastavljaju rad na ovom predmetu.”

Podsjetimo, devetnaestogodišnji Faris P. iz Sarajeva ubijen je u pucnjavi koja se sinoć nešto prije ponoći dogodila u blizini TC Merkur u sarajevskom naselju Otoka.

@sarajevskaseharamedia Poznati su novi detalji, te identitet mladića koji je sinoć izgubio život #Sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #otoka #mupks #policija #farispendek ♬ Dramatic Military – Faid rafanda

Kako mediji saznaju od izvora bliskog istrazi, pucnjavi u kojoj je ubijen mladić prethodio je po svemu sudeći nesporazum u saobraćaju.

Ubijeni mladić sa trojicom svojih drugova nalazio se u vozilu “Citroen”.

Kako je medijima nezvanično rečeno od strane izvora policiji je poznat identitet osumnjičenog za ubistvo 19-godišnjaka.

Ipak, zvaničnih informacija o osumnjičenom za ubistvo još uvijek nema.

Također, izvori spominju i da bi se napadač trebao uskoro u pratnji svog advokata predati policiji.

Podsjetimo, mladići su se neposredno prije incidenta vraćali iz naselja Miljacka, gdje su bili na doneru.

@sarajevskaseharamedia 19-godišnjak izgubio život na Otoci, policija traga za napadačem #Sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #otoka #mupks #policija ♬ Suspense, horror, piano and music box – takaya

Dolaskom na raskrsnicu ulica VII transverzale – Bulevar Meše Selimovića, prema preliminarnim rezultatima istrage, došlo je najvjerovatnije do sukoba usljed nesporazuma u saobraćaju.

Mladići iz “Citroena” izašli su, kao i vozač drugog automobila, te je došlo do svađe i naguravanja.

Ubijeni mladić, kako Faktor navodi, nalazio se na zadnjem sjedištu, iza vozača, i, kako se čini, nije uopće izlazio iz vozila.

Vozač drugog auta vratio se u svoje vozilo, a potom, najvjerovatnije iz pištolja, pucao u pravcu “citroena” i pogodio nesretnog mladića, koji je ostao mrtav na mjestu.

Na mjesto događaja odmah je izašla i Hitna pomoć i uprkos pokušajima reanimacije, ubijenom mladiću nije bilo spasa.

Prema saznanjima medija, on, niti njegovi prijatelji, ne prolaze kroz policijske evidencije, kao prekršioci zakona.

Muškarac koji je pucao, udaljio se odmah s mjesta događaja, a kako nezvanično saznaje Faktor, policija ima indicije o kome bi se moglo raditi i za njim se intenzivno traga.

Iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo jutros je saopćeno da se ubistvo dogodilo oko 23.35 sati.

Policijski službenici, pod nadzorom tužioca Kantonalong tužilaštva KS rade na rasvjetljavanju svih okolnosti pod kojima je izvršeno krivično djelo ubistvo, iz člana 166. KZ-a FBiH”, saopćila je Mersiha Novalić, portparolka Uprave policije MUP-a KS.