Predata krivična prijava protiv odgovornih za bakljadu i skandiranja Ratku Mladiću u Višegradu

Udruženje „Žena-žrtva rata“ podnijelo je danas Tužilaštvu BiH i VSTV BiH krivičnu prijavu protiv organizatora skupa 8. januara na mostu Mehmed – paše Sokolovića, kojim je obilježen neustavni dan RS.

Prijava je podnesena i protiv odgovornih osoba koje su odobrile ovaj skup, onih koji nisu spriječili okupljanje, te protiv autora video snimka objavljenog na Youtube-u.

Prema navodima iz prijave, oni su počinili krivično djelo iz člana 145/a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, izazivanjem nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Oni su uoči 9. januara, u večernjim satima, u Višegradu, na mostu Mehmed – paše Sokolovića, na kojem su počinjeni brojni zločini nad Bošnjacima, istakli oficirsku kapu ratnog zločinca Ratka Mladića, skandirajući ime ratnog komandanta Vojske RS, koji je zbog genocida i drugih zločina osuđen na doživotnu kaznu zatvora i pjevali pjesme kojima se vrijeđa dostojanstvo drugog naroda, pozivajući na mržnju i netrpeljivost“, navodi se u prijavi.

Podsjetimo, 8. januara na višegradskoj ćupriji organizirana je bakljada i vatromet, a iza ovog okupljanja navodno stoji navijačka grupa “Delije”.